Kdo so največji zmagovalci in največji poraženci Evropskih volitev?

Največja zmagovalka Evropskih volitev je zagotovo Slovenska demokratska stranka, ki je dobila kar skoraj 31% glasov. Zagotovo pa je največja poraženka Gibanje Svoboda, katera je dobila dobrih 22% glasov, to je pol glasov manj, kot so jih dobili na državnozborskih volitvah.


Med velikim poraženci je tu zagotovo Nova Slovenija (NSi), saj se ji je komaj uspelo uvrstiti v Evropski parlament. Če bi dosegli le 2500 glasov manj, bi jih premagala stranka SLS. Velika poraženka pri stranki NSi pa je zagotovo Ljudmila Novak, katera je prejela le  21.01%, da bi se lahko ponovno odšla v Evropo. Sedenje na dveh stolčkih se ji ni izplačalo.

Gibanje Svoboda pa je zagotovo največja poraženka volitev. V dveh letih, je ob prepričljivi zmagi na državnozborskih volitvah, izgubila kar za polovico, oziroma kar skoraj 200.000 volivcev. Še več. Razen nosilke liste Irene Joveve, so volivci iz 6. mesta v Bruselj poslali kar Marjana Šarca. Sramotno nizke glasove pa so dobili njihovi poslanci Tamara Vonta, Janja Sluga Uroš Brežan in Maša Kociper, katera je dobila le sramotnih dobrih 4000 glasov. 

Njihov predsednik Robert Golob, očitno še ni čisto dojel, da je doživel velik poraz in se je s svojimi izjavami nenehno oddaljeval od bistva.

Med poražence Evropskih volitev sodi tudi stranka Levica, kateri se ponovno ni uspelo uvrstiti v parlament. Dosegli so sicer rezultat primerljiv z državnozborskimi volitvami in dobili le 4.75% glasov, kar je v bistvu sramotni rezultat, saj so vladna stranka. Luka Mesec ni nabral niti 9000 glasov.

Med zmagovalce Evropskih volitev, pa lahko štejemo novo stranko Vesna, kateri pripada tudi nosilec liste Vladimir Prebilič. Županu Kočevja se je namreč uspelo uvrstiti v Evropski parlament. Stranka je prepričala kar 10,52 % ljudi. Kar se je še posebej poznalo Gibanju Svoboda in Socialnim demokratom. Očitno se je trend tistih, na levi ki “plešejo”, ustavil.

Največja zmagovalka volitev, pa je v bistvu Slovenska demokratska mladina (SDM). Še nikoli se namreč ni zgodilo, da bi nekdo iz zadnjega mesta na listi, s preferenčnimi glasovi, skočil kar na drugo mesto in se tako uvrstil v Evropski parlament. To je uspelo Zali Tomašič, podpredsednici SDM. Mladim je tako uspel neverjetni podvig, uvrstitev v Evropski parlament. Tomašičeva pa je dobila kar 26.794 preferenčnih glasov. Dokaj neznana Tomašičeva je dobila več preferenčnih glasov celo od Evropskaga poslanca Matjaža Nemca, poslanca Mateja Tonina, ministra Marjana Šarca in podobno.

Seveda, pa je velika zmagovalka volitev Slovenska demokratska stranka (SDS) Volivci so ji namenili namreč  kar 204.676 glasov ali nekaj več, kot 30%. tako bo SDS imela v Evropskem parlamentu kar 4 evropske poslance. To so Romana Tomc, Zala Tomašič, Milan Zver in kot kaže Branko Grims.

VREME

Maribor
jasno
42%
1.5km/h
0%
29°C
31°
27°
28°
Mon
16°
Tue
17°
Wed
21°
Thu
21°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.