Neuradno! Velika zmagovalka Evropskih volitev je stranka SDS!

sds ZAStava stranke
zastave SDS, foto Žan Janša

V Sloveniji in drugih evropskih državah so potekale volitve poslancev v Evropski parlament. Volišča so bila odprta od 7. do 19. ure, na prve izide pa je bilo treba čakati veliko dlje, kot je to v navadi pri slovenskih parlamentarnih volitvah.


Ker je bilo potrebno čakati na zaprtje volišč v vseh članicah EU. Zadnji so volišča zaprli Italijani, in sicer ob 23. uri. Pred tem zaradi volilnega molka tudi druge države, ki so volišča zaprla prej, niso smele objaviti podatkov.

Začasni izidi po 61,46 odstotkih preštetih glasovnic kažejo, da je SDS dobila štiri poslanske mandate, Svoboda dva, po enega pa Vesna, NSi, ter SD ali SLS. Prvi podatki tudi kažejo, da so se volivci izrekli za vse štiri referendume. Volilno udeležbo še popisujejo, zaenkrat kaže, da je bila več kot 34-odstotna, kar je rekord naših evropskih volitev. 

Trenutno izvoljeni evroposlanci s preferenčnimi glasovi so Romana Tomc, Milan Zver, Branko Grims, Zala Tomašič (SDS), Irena Joveva in Marjan Šarec (Gibanje Svoboda), Vladimir Prebilič (Vesna), Matej Tonin (NSi) in Matjaž Nemec (SD)

Za stranko SDS je glasovalo kar neverjetnih 204.544 ljudi, za Svobodo 147.854, za Vesno – zeleno stranko 70.255 ljudi, za stranko SD 51.535 in za NSi 51.096 ljudi. Za nekaj več, kot 1500 glasov se je uvrstitev v Evropski parlament izmuznila stranki SLS.

 

 

VREME

Maribor
jasno
53%
3.6km/h
0%
26°C
27°
25°
25°
Mon
19°
Tue
17°
Wed
21°
Thu
21°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.