Kje so ovadbe ob nezakonitih plačah na GEN-i?

Robert Golob
Robert Golob, slika Nova24TV
Kje so ovadbe ob nezakonitih plačah na GEN-i?

Podjetje GENi je v pretežno državni lasti ves čas veljave Lahovnikovega zakona, ki omejuje prejemke uprav takšnih podjetij že od leta 2009. A na GEN-i, so se očitno šli malce po domače?

Ministrstvo je organe nadzora podjetja GEN-I zdaj ponovno pozvalo k spoštovanju veljavne zakonodaje.

Skupina GEN je priznala, da je bila plača nekdanjega predsednika uprave GEN-I Roberta Goloba od 17. maja lani dalje nad mejami, ki jih zakon dovoljuje za direktorje državnih podjetij. Z gospodarskega ministrstva so poslali precej nenavadno sporočilo za javnost: “S strani Skupine GEN smo po pozivu za dostavo oziroma uskladitev pogodb prejeli negativen odgovor. Ponovno smo organe nadzora pozvali k spoštovanju veljavne zakonodaje, pri čemer tudi sami v delu pritrjujejo ministrstvu, da so zavezanci po ZPPOGD, in sicer od 17. maja 2021 dalje. Člani organa nadzora so svoje naloge dolžni opravljati etično, pošteno in odgovorno, kar v obravnavanem primeru nedvomno ni v celoti uresničeno.” Piše Siol.net.

Ministrstvo je organe nadzora podjetja GEN-I zdaj ponovno pozvalo k spoštovanju veljavne zakonodaje. Ob tem so na ministrstvu navedli, da so nadzorniki (predstavniki lastnikov) podjetja priznali, da so zavezanci po zakonu o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti države in samoupravnih lokalnih skupnosti (ZPPOGD) oziroma t. i. Lahovnikovem zakonu, in sicer od 17. maja lani dalje.

Spomnimo, da je nekdanji predsednik uprave GEN-I Robert Golob samo leta 2020 vsak mesec prejel okoli 18 tisoč evrov neto. Ker je GEN-I v stoodstotni državni lasti, je njegove prejemke v času vodenja GEN-I določal t. i. Lahovnikov zakonu o prejemkih direktorjev javnih družb.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretežno oblačno
64%
6.7km/h
75%
10°C
11°
9°
9°
Fri
8°
Sat
5°
Sun
5°
Mon
7°
Tue

TWEET DNEVA

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.