Kje vse potrebujete dokazila PCT in kakšne so izjeme?

pct
slika je simbolna

Od srede velja odlok, ki za skoraj vse zaposlene in uporabnike storitev zapoveduje izpolnjevanje pogoja PCT. Kje vse potrebujete ta pogoj?

Kje potrebujete pogoj PCT in kje ne?

Pogoj PCT ‒ prebolel, cepljen ali testiran ‒ bo od srede z redkimi izjemami veljal praktično povsod in za vse, med izjemami ni niti obisk zdravnika ‒ razen v primeru nujne pomoči ali če tja pospremimo mlajše od 15 let. Prav tako bo treba pogoj PCT izpolnjevati za obisk banke, bencinskega servisa ali pošte, pa tudi trgovine z živili ali lekarne, če je ta znotraj trgovskega centra, potreben bo za vožnjo na javnem potniškem prometu (razen za učence in dijake), obisk verskih objektov in tako dalje.

Izjema je oskrba z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščino. Torej, če greste v prodajalno, ki v pretežni meri prodaja živaila in pijačo, PCT pogoja ne potrebujete. Če greste v takšno prodajalno, ki se nahaja znotraj trgovskega centra, pa PCT pogoj potrebujete.

Trgovine, nakupovalni centri, gostinski obrati, turistične namestitve, vse organizaije, kjer se izvajajo delovni procesi, morajo na vidnem mestu objaviti obvestilo o obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT ob vstopu v prostore. Na vstopnih mestih pa morajo izvajati tudi preverjanje tega pogoja. Če potrošnik tega pogoja na izpolnjuje, ne more koristiti določene storitve, strošek testiranja je breme vsakega posameznika.

Pogoja PCT ni potrebno izpolnjevati:

– osebam, mlajšim od 12 let,
– osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka v vrtec, 1., 2. ali 3. razred OŠ, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v OŠ s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami;
– osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oz. odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase;
– učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom.

Zaščitne maske bodo v notranjih prostorih še naprej obvezne, zunaj pa le, če ni mogoče zagotoviti zadostne razdalje.

P.M.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.