Koliko denarja bo prejemal predsednik države po koncu mandata?

Borut Pahor
Borut Pahor, slika, twitter

Predsednik države se bo drugo leto dokončno poslovil s predsedniške palače in Slovenija bo dobila drugega predsednika države.

Borutu Pahorju se drugo leto izteče mandat

Vrsta za novega predsednika države bo kar dolga. In bog ne daj, da bi predsednik države postal nekdo v rangu Danila Turka, najslabšega predsednika države, ki ga je Slovenija kadarkoli imela. Prav njega je nadomestil Pahor! Pahorjev zadnji mandat je sicer zaznamovalo dogajanje na njegovih družabnih profilih. Redno je prek fotografij poročal o svojih doživetjih (nekaterim je to všeč, drugi se zgražajo), mnogi pa so mu zamerili, češ da se premalo oglaša ob temah, ki štejejo v resničnem življenju. Drugi pa so ga hvalili. Že pred leti je sicer njegovo funkcijo predsednika države v Sloveniji precej nazorno opisala nekdanja ravnateljica Angelca Likovič. Dejala je, da je predsednik države kot lepa vaza: hodi okoli in se kaže, medtem ko odgovornosti nima. Pišejo Slovenske novice.

Prihodnje leto, v supervolilnem letu, se Pahorju izteče drugi zaporedni mandat. To pomeni, da po zakonu o volitvah predsednika republike ne more biti še tretjič zapored izvoljen na funkcijo.

Če službe predsednik države po mandatu ne najde (Pahor za upokojitev, denimo, še ne bo izpolnjeval pogojev, saj bo star 58 let), ima še varnostno mrežo, ki mu zagotavlja redni prihodek. Zakon mu namreč zagotavlja nadomestilo plače v višini 80 odstotkov zadnje mesečne plače, ki jo je prejemal kot predsednik (predsednik je uvrščen v 65. plačni razred, kar mu brez dodatkov in povračil prinaša 5.419 evrov bruto – 80 odstotkov tega zneska znaša 4.335 evrov). To pravico ima eno leto od prejemanja funkcije. 

Zagotovo pa ne bo prejemal nadomestilo do konca življenja, kot je poskrbljeno za prvorazrednega predsednika Milana Kučana, kar je, čisti absurd. Samo privilegiranci imajo to zagotovljeno. 

P.M.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.