Cepljenje Covid Foto: Tamino Petelinšek/STA

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so do zdaj prejeli eno prijavo neželenega učinka po cepljenju proti covidu in eno prijavo smrti, ki časovno sovpada s cepljenjem v enem od domov za starejše, poroča STA.

KOLIKO JE RESNICE O SMRTI ZARADI CEPLJENJA

NIJZ naj bi popoldan ob informaciji o domnevni smrti zaradi Cepiva s Covidom popoldne o tem obvestil ministrstvo za zdravje, ki bo sklicalo komisijo za cepljenje, da primer podrobno prouči, so sporočili. O ugotovitvah bo ministrstvo za zdravje obvestilo pristojne institucije in javnost, so dodali.

Da je ena oseba po cepljenju umrla, je nedavno zaokrožilo na družbenih omrežjih. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je dopoldne na novinarski konferenci dejala, da o tem nimajo informacij, ter pojasnila, da podatke o stranskih učinkih zbira NIJZ, pri čemer pa se »kakršen koli dogodek, ki je pridružen cepljenju, analizira in ugotavlja, ali je bil dejansko povezan s cepljenjem«.

​Velja sicer poudariti, da so pristojni, pa tudi številni zdravniki in znanstveniki širom sveta večkrat pojasnili, da je cepivo proti covidu varno in da je po stranskih učinkih primerljivo s kakšnim aspirinom. Seveda pa ni mogoče izključiti pojavov, ko pri posamezniku časovno sovpadeta cepljenje in kak drug zdravstveni dejavnik.

Zadevo spremljamo dalje…

PM