KPK Lahko objavi ugotovitve o Zemljaričevem lobiranju pri ministru Počivalšku

slika nova24tv

KPK je ugotovila, da so bili obiski nekdanjega šefa Udbe Janeza Zemljariča na ministrstvu za gospodarstvo in tudi pri samem ministru Počivalšku, sporni. Zemljarič je namreč, najprej  nastopal, kot predstavnik podjetja Eti-par, kjer je Počivalšku izroči tudi vizitko podjetja, na drugi sestanek pa je prišel z mapo podjetja Gorenje projekt. Kot se je izkazalo kasneje, Zemljarič ni imel pooblastil za zastopanje nobenega od teh dveh podjetij, prav tako pa ni registriran lobist.


Ugotovitve KPK so tako vznemirile ministra Počivalška, da je od upravnega sodišča zahteval, da KPK prepove obveščanje javnosti o Zemljaričevem lobiranju, ker naj bi mu tako politično škodili. 

Vrhovno sodišče je zdaj odločilo v prid komisije in zavrnilo zahtevo Počivalška.

Globa za take prekrške je od 400 do 1200 evrov, plačati pa jo morata tako lobist kot lobiranec, kateri stika z neregistriranim lobistom ne odkloni.

Zakon od lobiranca izrecno zahteva, da zavrnejo stik z lobistom in o poskusu vplivanja poročajo komisiji, če ocenijo, da so stiki nezakoniti!

MZ

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.