Krožno gospodarstvo kot ekološki ščit mesta Maribor

Vir: Alpine space

Mariborska občina je v okviru evropsko financiranega projekta Interreg Alpine space GREENCYCLE predstavila strategijo prehoda v krožno gospodarstvo, katerega vodilni partner je, in ključne poudarke tega strateškega dokumenta. V projektu sodelujejo še italijanska, nemška, avstrijska in francoska občina ter štiri okoljske organizacije.

Letos bo v okviru projekta v vsakem od sodelujočih mest skupaj izbranih pet pilotnih projektov, ključni cilji projekta pa so, zraven strategije prehoda, še razvijanje orodij za razvoj krožnega gospodarstva, ki bodo testirana prav na teh pilotnih projektih, in digitalna transnacionalna platforma, ki bo zaživela februarja letos, medtem ko bo izmenjava na njej pričela potekati prihodnje leto.

Steber mariborskega prehoda v krožno gospodarstvo izhodiščno predstavljajo podjetja, ki so v večinski javni lasti. Model Wcycle, na katerem temelji mariborski prehod v krožno gospodarstvo, je bil predstavljen že leta 2016, ko je veliko zanimanja požel tudi na Evropskem tednu regij in mest v Bruslju. Podjetja, ki v mestu izvajajo obvezne javne službe, so ožilje mesta, so servis občanom in ko bo uspešno uresničenih večino projektov, ki so znotraj strategije načrtovani, bo Maribor mesto, ki bo v vsaj 80 % živelo krožno.

Danes je mesto v poziciji, ko ima z odpadki samo stroške, ima odvečno in izgubljeno energijo, prečiščene odpadne vode ne uporabljamo. Z modelom Wcycle bi mesto preseglo stare modele delovanja. Iz odvečnih ali presežnih snovi in energije bi naredili nove proizvode oziroma materiale in storitve, iz njih pa posledično ustvarjali nove prihodke, s katerimi bi zmanjšali lastne stroške. Temelj krožnih modelov je torej sodelovalna ekonomija, s katero bi dosegli želene sinergijske krožne učinke.

Med ključne projekte, ki bodo predstavljali steber krožnega gospodarstva v Mariboru, štejejo sortirnico mešanih komunalnih odpadkov, ravnanje z gradbenimi, industrijskimi in določenimi komunalnimi odpadki, s katerimi naj bi izhodiščno pilotno upravljali v že pridobljenih evropskih projektih Urban Soil 4 Food in Cinderela, upravljanje z odpadno energijo/toploto v smislu vzpostavitve hranilnikov toplote in vračanje prečiščene odpadne vode nazaj v procese ponovne uporabe.

Podjetja, ki opravljajo javne službe, predstavljajo največji aparat oz. sistem, ki ga mesto ima in preko katerega lahko občani začutijo, da je krožno gospodarstvo koncept, zaradi katerega zares živimo bolje. Evropski projekt GREENCYCLE poteka do leta 2019, skupna vrednost projekta za vse partnerje je 1,9 mio €, delež sofinanciranja je 1,6 mio €.

M. T.

VREME

Maribor
megla
94%
0.5km/h
15%
12°C
15°
12°
12°
Mon
16°
Tue
17°
Wed
20°
Thu
20°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.