Zmanjkalo cepiva proti gripi

Vir: Pixabay

Iz Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) so sporočili, da cepiva proti gripi za odrasle trenutno nimajo na zalogi. Vsi izvajalci cepljenja, ki so jim posredovali naročilnico za cepivo proti gripi do 10. januarja 2018 so že prejeli cepivo glede na naročilo oziroma bodo prejeli cepivo v naslednjih dneh. Zaradi povečanega povpraševanja cepljenja proti gripi so preverili možnost dodatnega nakupa cepiva in dodatnih 7.000 odmerkov cepiva bi lahko predvidoma prejeli v dveh tednih.

Vsako leto po koncu sezone gripe NIJZ prejme naročila za cepivo proti gripi od izvajalcev cepljenja za naslednjo sezono. Cepivo proti gripi naročijo glede na naročila izvajalcev cepljenja, s tem da se upoštevajo tudi pretekle sezone. Vsako leto naročijo tudi nekaj dodatnega cepiva (letos je bilo do sedaj naročenih dodatnih 15.000 odmerkov cepiva). V letošnji sezoni je povpraševanje po cepivu proti gripi bistveno večje kot v lanski sezoni. Samo v zadnjih treh dneh so izdali več cepiva proti gripi kot v lanski sezoni v decembru 2016 in januarju 2017 skupaj. Letos so izdali že več kot 97.000 odmerkov cepiva proti gripi. V lanski sezoni, sezoni 2016/2017 naj bi se cepilo 62.830 oseb.

Natančno napovedati kakšna bo sezona gripe, zelo nalezljive virusne bolezni, ki se zelo hitro širi med prebivalci, je nemogoče. Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva. Običajno je vrh sezone gripe konec januarja oziroma februarja, ko beležijo največje število obolelih. Letos se pojavljata virusa gripe A in B, več se pojavlja virusa A in to oba podtipa H1N1 in H3N2.

Konec preteklega tedna so se zaloge cepiva zmanjševale tudi v Mariboru. V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca so imeli le še nekaj odmerkov cepiva, v mariborski enoti NIJZ-a pa je bilo na voljo še 400 odmerkov cepiva. V Prvomajski ulici 1, kjer je sedež NIJZ-a v Mariboru, cepijo vsak dan, dnevno tudi do 200 oseb.

J. L.

.

VREME

Maribor
oblačno
77%
3.6km/h
100%
9°C
10°
8°
7°
Wed
4°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.