Ledeni možje in mokra Zofka

Vir: Pixabay

Pankracij, Servacij in Bonifacij so ledeni možje, ki godujejo 12., 13. In 14. maja, sledi jim »pofcana« Zofka, ki goduje 15. maja. In kdo so ti možje? Sv. Pankracij je bil globoko veren. Umrl je star 14 let in tako postal simbol vztrajnosti in nedolžnosti ter zavetnik otrok, rastlin in cvetja. Sv. Servacij je bil škof. Iz mladostniških zagat mu je večkrat moral pomagati sam Bog. Menda njegovega groba nikoli ni prekril sneg, zato se nanj še vedno obračajo s prošnjami proti zmrzali, za srečo in uspeh. Škof je bil tudi sv. Bonifacij. Doletela ga je mučeniška smrt v Turčiji. O življenju sv. Zofije ni zanesljivih podatkov. Pooseblja modrost in učenost. Po njenem godu so lahko otroci šli bosi iz hiše, gospodinje pa so na prosto postavile balkonske rože.

Naši predniki so verjeli v te svetnike in jih jemali resno. Pred ledenimi možmi  na prosto niso  sadili paradižnika, paprike,  kumaric, bučk,  fižola. Bali so se pozebe, ki bi jo naj sredi maja prinesli Pankracij, Servacij in Bonifacij. Zofka pa mora bo verovanju ljudi zemljo zaliti, žegnat.

Meteorologi za ta vikend niso napovedali mraza. Jutranje temperature v Mariboru naj bi bile nekaj čez 10o C, dnevne pa okoli 20o C.  Je pa napovedan dež, še tudi v ponedeljek, ko goduje Zofka, kar po ljudskem verovanju pomeni lepo in toplo poletje.

Sonce je sredi maja nad našimi kraji že visoko, smo le dober mesec od najdaljšega dne, in ima  že zelo  veliko moč, noči so kratke in zrak se ne more dolgo ohlajat, zato še danes pri nas manjši vrtičkarji na prosto sadijo zelenjavo, občutljivo na mraz, po ledenih možeh, ko je zemlja dovolj ogreta.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.