Najobsežnejši kibernetski napad

V petek popoldne so o kibernetskem napadu z izsiljevalskim virusom poročali  iz številnih držav sveta. Reuter poroča, da so zaznali 91.000 okužb z virusom v 99 državah, pri čemer naj bi bile glavne tarče Rusija, Ukrajina in Tajvan. Najhujše posledice je imel napad v Veliki Britaniji, kjer so v Angliji in Škotskem prizadete bolnišnice in klinike morale zavračati bolnike, potem ko so izgubile dostop do podatkov. Na Kitajskem naj bi bile prizadete nekatere srednje šole in univerze.

V Sloveniji bi naj bilo po zadnjih podatkih 8 napadov. Med  napadenimi z virusom so tudi računalniki v tovarni Revoz iz Novega mesta. Zaradi napada, hitro po 22.00 uri,  je morala delo ustaviti nočna izmena iz petka na soboto, v soboto popoldne pa je proizvodnja še vedno stala.  Računalniki so bili zaklenjeni, na njih pa obvestilo o odkupnini za njihovo delovanje v bitcoinih v višini 300 dolarjev. Po treh dneh se ta vrednost podvoji, po sedmih dneh pa bodo datoteke izbrisane, če odkupnina ne bo plača.

Računalnik se s škodljivim programom imenovanim WannaCry lahko okuži preko elektronske pošte. Program poznamo tudi pod imeni WanaCrypt0r 2.0, WannaCry in WCry uporabnika pa pretenta, da odpre priponko v mailu in tako okuži računalnik.

Ko je računalnik okužen, zaklene datoteke in jih šifrira na način, da do njih ne moremo več dostopati. Da bi ponovno pridobili dostop do datotek, program zahteva plačilo odkupnine v Bitcoinih. Strokovnjaki pravijo, da tudi če plačate odkupnino ni nujno, da vam bo program omogočil dostop do zaklenjenih datotek. Za napadom naj bi stala skupina imenovana Shadow Brokers.

Gorazd Božič iz nacionalnega odzivnega centra za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT, je v soboto sporočil, da je širitev izsiljevalskega virusa, ki je prizadel tudi Slovenijo, ustavljena. Božič vsem uporabnikom sistema Windows svetuje takojšnjo nadgradnjo. “Če operacijski sistem uporabnikom ponuja nadgradnjo, ne odlašati z njimi,” je povedal. Gorazd Božič in revizor informacijskih sistemov Boštjan Kežmah poudarjata, da se slovenska podjetja in ustanove  premalo zavedajo pomena kibernetske varnosti. Oba poudarjata, da pri izbiri zaščite sistema nad kakovostjo ponavadi prevlada cena. Posebej v javni upravi, kjer je na javnem razpisu izbran ponudnik z najnižjo ceno.

Na kibernetski napad z izsiljevalskim virusom se je odzval tudi Evropski policijski urad Europol in ga označil kot doslej najbolj obsežen kibernetski napad. Francoska tiskovna agencija AFP pa poroča, da bo potrebna “kompleksna mednarodna preiskava za identifikacijo krivcev”.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.