Letošnji marec drugi najtoplejši v zgodovini beleženja podatkov

Vir: NASA Kako so se temperature marca 2017 razlikovale od povprečja med leti 1951 - 80, pri čemer rdeča pomeni višje temperature od povprečja, modra pa nižje.

Izjemno visoke temperature zadnjih let so se nadaljevale tudi prejšnji mesec. Letošnji marec je bil globalno gledano drugi najtoplejši marec v vsej zgodovini beleženja podatkov. Sledil je drugemu najtoplejšemu februarju in tretjemu najtoplejšemu januarju. Ti podatki nam prikazujejo kako se Zemlja in ozračje segrevata zaradi kopičenja toplogrednih plinov v atmosferi.

Po podatkih NASE, je bil letošnji marec v povprečju za 1,12 stopinje celzija toplejši od povprečja zabeleženega med leti 1951 in 1980. V vsej 137 letni zgodovini NASINEGA globalnega beleženja podatkov, je bil toplejši le lanskoletni marec (leto 2016), ki je bil za 1,27 stopinje višji od povprečja.

Trenutne ravni ogljikovega dioksida (glavni toplogredni plin) v ozračju so brez primere v vsej človeški zgodovini in če bomo problem ignorirali, lahko narastejo na količine, kakršnih v ozračju ni bilo že 50 milijonov let.

Od začetka industrijske revolucije, so ravni ogljikovega dioksida narasle iz 280 delcev na milijon (PPM – parts per million, enota za merjenje koncentracije), na 400 PPM. Pričakovano je, da bodo ravni v naslednji tednih zrasle na 410 PPM.

Izmed 17 najtoplejših zabeleženih let, smo enega doživeli v prejšnjem stoletju, leta 1998, ostalih 16  pa v 21. stoletju. Po podatkih  NASE je bilo pet najtoplejših let od leta 2010 dalje.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.