Logar nad Tanjo Fajon. Ali ste sklicali svet za nacionalno varnost, ko so vam vdrli v računalniški sistem?

Anže Logar in Tanja Fajon, slika Nova24TV

Saj ni res, pa je. Tujci so pred nekaj dnevi vdrli v računalniški sistem ministrstva za zunanje zadeve. A o tem ministrstvo ni obvestilo svet za nacionalno varnost.


Zunanji minister v prejšnji vladi Anže Logar (SDS) od predsednice SD in zdaj zunanje ministrice Tanje Fajon zahteva pojasnila, kako so lahko tujci že pred mesecem vdrli v računalniški sistem zunanjega ministrstva, ministrica in vlada pa ne reagirata. Logar je v poslanskem vprašanju med drugim zapisal: “Zdi se skoraj neverjetno, da predsednik vlade Robert Golob še ni sklical Sveta za nacionalno varnost.”

V zvezi s tem je Loga poslal ministrstvu naslednja poslanska vprašanje:

 – Ali drži informacija, da naj bi kibernetski napad trajal že mesec dni? Kdaj je bilo MZEZ o tem obveščeno? Kdaj ostali organi? Kaj konkretno so MZEZ in ostali organi naredili po seznanitvi z napadom?

– Ali je ministrstvo že ocenilo škodo oz. ali vemo, do katerih dokumentov in informacij so dostopali napadalci?

– Ali so strokovni organi in pristojne službe ugotovile, kdo so napadalci oz. od kod izvira napad?

– Ali ministrstvo za zunanje in evropske zadeve na datum tega poslanskega vprašanja deluje normalno oz. deluje nemoteno, kot izhaja iz objave na socialnem omrežju z dne 7. 4. 2023?

– Glede na razsežnost kibernetskega napada in informacije, ali je podpredsednica vlade in zunanja ministrica Tanja Fajon predsedniku vlade predlagala sklic Sveta za nacionalno varnost?”

Pri tem je najbolj zanimivo to,  da je napad trajal že mesec dni, preden so ga službe po besedah ministrice “pravočasno oz. dovolj hitro ugotovile”. En mesec naj bi bila tuja sila prisotna v zavarovanem sistemu državnega organa. Pri vsem tem pa glede na razsežnost vdora v enega od najbolj občutljivih sistemov v državi, ministrica in vlada očitno ne ocenjujeta, da je potrebna takojšnja politična in strokovna reakcija. 

Verjetno tudi Tanja Fajon še vedno pleše?

VREME

Maribor
delno oblačno
56%
3.1km/h
46%
25°C
27°
23°
22°
Mon
19°
Tue
17°
Wed
20°
Thu
20°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.