Magna

Vlada je sklenila dodeliti 18,61 milijona evrov finančne spodbude družbi Magna Steyr za postavitev lakirnice v občini Hoče Slivnica. Celotna investicija naj bi bila končana do oktobra 2019 in vredna 146,4 milijona evrov. Investicijski projekt bo za enkrat ustvaril 404 nova delovna mesta, je sporočila Vlada.

Finančna spodbuda je namenjena gradnji novega objekta za lakirnico avtomobilske karoserije, vključno s podporno infrastrukturo. Tuji vlagatelj ima namen v projekt za gradnjo stavbe in nakup zemljišč investirati 50,8 milijona evrov, za nakup novih strojev in opreme pa 95,6 milijona evrov.

Vlada je  pojasnila, da se bo spodbuda podjetju Magna Steyr državi povrnila, saj bo v naslednjih treh letih že iz naslova davkov in prispevkov v zvezi z izplačili plač podjetje predvidoma prispevalo skoraj 15 milijonov evrov, medtem ko naj bi celotni zunanji učinki investicijskega projekta na Slovenijo znašali skoraj 70 milijonov evrov.

Vlada  je prepoznala pomen investicije in že lani po hitrem postopku v Državni zbor poslala predlog zakona o strateškem razvojnem območju državnega pomena v Občini Hoče – Slivnica, saj je prepoznala pomen projekta za Severovzhodno Slovenijo, katerega je Državni zbor sprejel. Določen rok za izdajo gradbenega dovoljenja družbi Magna Steyr za gradnjo proizvodnih objektov, je izredno kratek, do  1. 7. 2017.

Na območju Maribora in širše okolice, se bo z izgradnjo proizvodnih prostorov Magne Steyr pospešila gospodarska rast, zmanjšala brezposelnost in zagotovil skladen gospodarski razvoj, zato je projekt za Štajersko res izredna priložnost. Po projektu vodilnega dobavitelja v svetovni avtomobilski industriji Magna Steyr, bo v novem ličarskem obratu najprej delo dobilo 400 ljudi, v drugi fazi naj bi projekt nadgradili s 1350 delovnimi mesti, v tretji pa še z dodatnimi 1300 zaposlenimi, kar bi skupaj pomenilo okoli 3000 novih delovnih mest.