Po katastrofalni poletni suši zdaj še poplave

Vir: Pixabay

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je za Štajersko, Prekmurje in Dolenjsko razglasila oranžni alarm zaradi poplavljanja rek. Zaradi močnega deževja v zadnjih dneh se na širših poplavnih območjih razlivajo reke in potoki v Prekmurju, ob Dravinji, Sotli, Pesnici, Ščavnici, ter ob nekaterih rekah, ki pritečejo s Pohorja. Na ravninskih predelih je možno poplavljanje rek v širšem obsegu. Poplavna območja Krke se bodo še povečala, Ljubljanica bo poplavljala na Ljubljanskem barju, močneje bodo narasle Sava, Savinja TER Drava in Mura v spodnjem toku.

Po podatkih Arsa je od ponedeljka do torka zjutraj v večjem delu Slovenije padlo od 20 do 40 litrov dežja na km2, deževalo pa bo vse do danes, srede. Krajevno bo ponekod lahko padlo tudi do 70 litrov na m2.

Zaradi namočenih tal, neočiščenih potokov in obcestnih jarkov je poplavilo ceste, njive in kleti v stanovanjskih objektih v Mariboru, Pesnici, Kungoti, Račah, Radencih, Gornji Radgoni, Šalovcih, Ljutomeru.

Nivo Drave in vremenske razmere budno spremljajo tudi v Občini Duplek, kjer Drava do torka zvečer še ni prestopila bregov, niti na območju pogostih poplav, je povedal dupleški župan Mitja Horvat. Gasilci pa so v Spodnji Koreni pri Dupleku manjšo hišo zaščitili s protipoplavnimi vrečami

Zaradi obilnih količin padavin so izdali opozorilo tudi na Geološkem zavodu Slovenije, ki prebivalstvo vzhodne Slovenije opozarja na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov, do katerih pa lahko pride tudi v drugih delih države. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču.

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.