Kdo se počuti ogroženega na medmrežju?

Kaj narediti, ko se vam na medmrežju zgodi krivica? Kadar vas nekdo neznan užali oziroma izvaja nad vami navidezno nasilje? Za večino je to nepomembno, saj kibernetskega sveta ne jemljejo toliko resno kot drugi. Slednji si domišljajo potrebo po dodatnem represivnem organu in to na medmrežju. Da, prav ste slišali, hočejo ustvariti internetno policijo. Torej policijo, oziroma e-policijo, ki bi opravljala svoje delo na medmrežju. To delo bi vsebovalo zatiranje sovražnega govora in kaznovanje tistih, ki to izvajajo. Kako bi se to izkazalo v praksi, glede tega ni bilo rečenega dosti.

Da konkretiziramo ta problem, podmladek Socialnih demokratov (SD), je pred kratkim objavil na Twitterju sledeče:

»Vladi RS bomo predlagali sledeči ukrep: ustanovitev spletne policije, ki bo intenzivno zatirala sovražni govor, ter na podlagi IP naslova uporabnika (tudi anonimneže) primerno kaznovala.«

Takšen predlog je tako smešen, da ga je nesmiselno obravnavati izven okvirov predvolilnih obljub oziroma predvolilne propagande. Problem nastane predvsem, pri definiranju termina sovražni govor, izvedbi zakona in pri preprečitvi morebitnih zlorab.

Takšne na videz neumne in nepremišljene izjave lahko predstavljajo veliko oviro za svobodne družbe, saj namigujejo na potrebo po večji varnosti in zmanjšanju svobode. Kar je značilno za totalitarne režime, kateri so bili (so še) dosti bolj uspešni pri izvajanju varnosti za ceno svobode. Tak trend se pojavlja v zahodnem svetu že zadnjih 15 let. Ali mu bomo klonili zaradi skupine prestrašenih in užaljenih najstnic, potrebnih volilnih glasov?

 

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.