Rešimo Slovenijo Elite in Tajkunov – Kai Ekart

Splošna vprašanja

Kateri so glavni cilji stranke na državnozborskih volitvah 2018?

Glavni cilj stranke ReSET na teh državnozborskih volitvah je definitivno preboj v parlament, kjer bi radi sodelovali v koaliciji. Le tako bomo lahko aktivno sodelovali pri ustvarjanju boljših zakonov in pogojev za državljane Slovenije.

Na koliko sedežev v državnem zboru računate?

Računamo na 4-6 poslancev, predvsem iz volilnih enot Maribor, Ptuj in Celje

Ali ste odprti za vstop v koalicijo in s kom?

Ker smo prerasli na delitve na leve in desne, bi sodelovali z vsako stranko, s katero imamo podobne programe in poglede za dobrobit Slovenije in njihovih državljanov.
Sodelovali bi s strankami, ki bi imele v koalicijski pogodbi naslednje točke: ukinitev dvojnega obdavčevanja za delavce migrante, dobro pokojninsko, zdravstveno, davčno in plačno reformo, zavarovanje meja pred ilegalnimi ekonomskimi migranti, sprejem strožjega zakona za zaščito živali, boljšo okoljsko zakonodajo, boljši zakon o samooskrbi in zaščiti lokalnih pridelovalcev hrane, boljša zakonodaja in večji pregon kaznivih dejanj (korupcija, utaje davkov …)

Za kaj bi se vaši lokalni kandidati za poslance zavzemali na področju Maribora in okolice?

Lokalni kandidati bi se zavzemali za naslednje točke:
– pri ukinitvi dvojnega obdavčevanja proti izselitvi predvsem mladih in izobraženih ljudi in družin v tujino (vemo, da večina ljudi, ki delajo v Avstriji, prihaja iz Maribora in okolice, Prekmurja in Koroške)
– boljšo davčno zakonodajo in pomoč pri iskanju podjetij, ki bi investirala v Mariboru in okolici, pripeljala dobra tuja podjetja, ki ustvarjajo višjo dodano vrednost in dobro plačana delovna mesta
– support domačim podjetjem, ki želijo širiti svojo proizvodnjo in zaposlovati
– investicije v protipoplavne zaščite in namakalne naprave, zaščite pred vremenskimi neprilikami, ki jih je iz leta v leto več (suša, toča, poplave, …)
– izločitev obvoznice skozi Maribor iz vinjetnega sistema
– decentralizacija, s katero se prenesejo nekatere institucije na SV konec Slovenije
– pričetek del dela obvoznice skozi Maribor iz smeri Koroški most – Razvanje
– mnogo boljše sodelovanje med Mestno občino Maribor in državnimi institucijami
– pomoč pri obnovi Ljudskega vrta
– pomoč k večji prepoznavnosti Maribora in okolice na področju turizma (vinska cesta, Pohorje, …)
– pomoč pri večji oživitvi starega mestnega jedra
– dodelitev višjih sredstev iz proračuna za investicije v MOM (infrastruktura, neprofitna stanovanja za mlade družine,…)

Osebni intervju

Na vprašanja odgovarja Kai Ekart, član Sveta ReSET in kandidat za poslanca v mariborskem volilnem okraju 10


Katero funkcijo opravljate v stranki?

Sem član Sveta stranke ReSET in kandidat za poslanca v Mariboru, v volilnem okraju 10 (Radvanje, Razvanje, Nova vas)

Kako dolgo se ukvarjate s politiko?

Politiko spremljam zadnjih 15 let. Aktivneje pa sem začel delovati v politiki zadnje leto od ustanovitve stranke ReSET 25.03.2017.

Kakšni so vaši osebni interesi znotraj politike?

Nimam osebnih interesov v politiki. Kar me žene v politiko je dejstvo, da polovica Slovencev živi na pragu ali pod pragom revščine. Nekateri posamezniki pa več kot 20 let kradejo naše premoženje in za to ni nihče kaznovan. Boli me, ko moramo zbirati zamaške za operacijo otroka, eliti pa se smeji in si deli neupravičene provizije. Boli me, ko revežu zarubijo hiško, na črno zgrajene vile elite pa ostanejo nedotaknjene. In še bi lahko našteval. TO je moj osebni interes znotraj politike. Da se te stvari več ne nadaljujejo!

S čim se še ukvarjate zraven politike?

Rad širim svoje znanje. Gledam in berem različne poljudnoznanstvene oddaje, revije, članke. Rad imam miselne igre in uganke. Kolikor se da, se poskušam ukvarjati s športom.

Ali menite, da je v Mariboru prevelika razlika med revnim in bogatim slojem?

Mislim, da v Mariboru razlika ni tako očitna, kot npr. v Ljubljani. Je pa iz leta v leto bolj vidna. Na žalost v Mariboru ni veliko “poštenega” bogatega sloja, ki je do “bogastva” prišlo z trdim delom in odrekanji. Je pa vedno bolj vidna revščina, saj je še vedno preveč brezposelnih in ljudi, ki hodijo v službo in prejemajo minimalno plačo, s katero ne moreš preživeti družine.

Kot poslovnež, kako bi vplivali na gospodarstvo Maribora s pozicije poslanca?

S spremembami zakonov. Z zmanjšanjem birokratskih ovir in s fleksibilno davčno zakonodajo privabiti v Maribor in okolico podjetja, ki ustvarjajo višjo dodano vrednost. Najem občinske zemlje za 1€ na leto. Postavil bi še naslednje pogoje: minimalna plača 1000€ netto, direktno zaposlovanje (ne preko agencij) in da min 25% čistega letnega dobička dajo za družbene in socialne projekte v Mariboru in okolici. (s spremembo zakona bi ta znesek lahko uveljavljali v letni obdavčitvi). Maribor in okolica ima tudi velik potencial v turizmu. V sodelovanju z Višjo šolo za hotelirstvo in turizem in pravimi strokovnjaki je potrebno razviti novo vizijo destinacije Maribor – Pohorje s poudarkom na povezano temo šport – vino – kulinarika.

Kdo so za vas elita oziroma tajkuni? Koliko, po vaši oceni. jih je v Sloveniji?

Tajkuni so osebe iz gospodarstva, ki so povezane s podkupljivimi politiki in bančniki in so na neupravičen način prišli do bogastva. Ti ljudje so brez centa v žepu prišli do bivših državnih podjetij na naslednji način: s povezavami so najeli kredite v bankah in kot garancijo zastavili samo podjetje, ki ga še sploh niso imeli. To je bilo mogoče z povezavami med pisci zakonov, politiko in bančniki. Večina trenutnih in bivših politikov, bančnikov in lastnikov teh podjetij je tako ali drugače med sabo povezana. Tako je skoraj nemogoče oceniti, koliko je teh ljudi.

L.M.

VREME

Maribor
oblačno
65%
2.8km/h
96%
22°C
24°
22°
23°
Thu
13°
Fri
11°
Sat
11°
Sun
14°
Mon

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.