Mariborski gasilci praznujejo. Sredi mesta pa se obeta prava mariborska čaga!

Prostovoljni gasilci Maribor mesto

Prostovoljno gasilsko društvo Maribor mesto je za začetek meseca maja, točneje 4. aja za vse Mariborčane pripravilo veliko veselico sredi mesta na Trgu Leona Štuklja.


Zametki PGD Maribor-mesto segajo v davno leto 1868, ko je Franz Stampfl mariborskemu občinskemu svetu predlagal, da mesto organizira redno požarno obrambo, ki bi bila v organizaciji Telovadnega društva. Po dolgoletnih zapletih, so marca leta 1871  s strani deželnega namestništva bila potrdili ustanovitev gasilskega društva. Kmalu za tem so na občnem zboru, 16. marca 1871 ustanovili Prostovoljno gasilsko društvo Maribor- mesto. Ustanovnega občnega zbora se je udeležilo 122 ustanovnih članov.

Gasilsko društvo se je že v prvem letu dodobra opremilo s tremi motornimi brizgalnimi, s 700 metri cevi, vozom za cevi in dvema vozovoma za vodo, s po enim vozem za moštvo in opremo. Leta 1908 so nabavili prvi sanitetni vprežni voz, ki je bil namenjen reševanju in nudenju nujne medicinske pomoči. Leta 1912 je društvo v mestu vzpostavilo tristopenjski analogni alarmni sistem, ki je gasilce opozarjal, kadar je prišlo do intervencije. Žičnata povezava z zvoncem je bila nameščena v stanovanja, kjer so bivali gasilci, pa tudi v nekatere tovarne in podjetja, ter celo v bližnje gostilne.

Danes je vozni park društva sestavljen s kombiniranim tovornim vozilom GVC 16/25, ki je namenjen prevozu moštva, opreme in vode, vozilom za gašenje in reševanje iz višin (gasilska avtolestev), tremi gasilskimi priklopniki, gasilsko reševalnim čolnom, dvema voziloma za prevoz moštva, dvema prenosnima motornima brizgalnama in avtocisterno s 5.000 litri vode

Gasilci Maribor mesto so danes nepogrešljiv sopotnik vsakega občana mesta Maribor. Čeprav se država včasih mačehovsko obnaša do prostovoljnih gasilcev, pa jim zaupajo ljudje, občani in to največ šteje. 

Prostovoljni gasilci Maribor mesto sporočajo. “Gasilci smo v prostorih na Koroški cesti 12 v Mariboru “doma” že več kot 150 let. Pred tem je bilo orodjišče gasilske enote na Slomškovem trgu, saj je požarna straža bdela noč in dan na zvoniku stolne cerkve. Okrog leta 1881 pa so gasilci svoje domovanje dobili tukaj, kjer smo še danes, v približno 500 let stari zgradbi, katera je potrebna korenite obnove. Večino del opravljamo sami, prostovoljno, kolikor nam dopušča čas, znanje in finančna sredstva. Slednjih seveda nikoli ni, zato stvari potekajo počasi. V ta namen gasilci PGD Maribor – mesto organiziramo Največjo štajersko gasilsko veselico, na Trgu Leona Štuklja dne, 4.5.2024 z Dejan Vunjak, Čudežna polja in Uriele.

Vabljeni torej na pravo mariborsko čago, v soboto 4. maja na Trg Leona Štuklja. 

 

 

VREME

Maribor
dež šibkejše intenzitete
92%
2.1km/h
100%
16°C
20°
15°
16°
Tue
14°
Wed
12°
Thu
12°
Fri
12°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.