»Pekrski dogodki«

Vir: Wikipedia Oklepniki JLA pred 710. učnim centrom Teritorialne obrambe v Pekrah 23. maja 1991

Mestna občina Maribor vabi, danes 20. maja 2017 ob 18.00 uri , na slovesnost v počastitev spominskega dne Mestne občine Maribor »Pekrski dogodki«, ki bo ob izobraževalnem centru Pekre pri Mariboru.

Pripravljen je tudi spremljevalni program: ob 9.30. uri Dan odprtih vrat Vojašnice generala Maistra, Ramovševa ulica 2, Maribor,  ob 10. uri Maistrov kviz, Kadetnica Maribor, Engelsova 15, Maribor, ob 11. uri 26. Tradicionalni spominski pohod od Izobraževalnega centra v Pekrah do Vojašnice generala Maistra in nazaj in  ob 12. uri Nogometni turnir med ekipama 72. brigade Slovenske vojske, Zveze slovenskih častnikov, Ministrstva za obrambo in Mestne občine Maribor, Vojašnica generala Maistra, Ramovševa ulica 2, Maribor.

Pekrske dogodke smatramo kot uvod v slovensko osamosvojitveno vojno. 23. maja 1991 se je v Pekrah, kjer je bila na usposabljanju prva generacija slovenskih nabornikov zgodil incident med takratno slovensko Teritorialno obrambo in jugoslovansko armado (JLA). JLA je zahtevala zaprtje učnega centra in to zaradi nasprotovanja slovenske oblasti skušala doseči tudi s silo. Slovenski teritorialci so 23. maja zajeli dva vojaka JLA, ki sta z daljnogledi opazovala urjenje slovenskih nabornikov. Oba vojaška izvidnika so kmalu izpustili. Kljub temu je JLA obkolila učni center s tanki in zahtevala izročitev enote, ki je zajela njihova izvidnika.

VREME

Maribor
pretežno oblačno
56%
4.6km/h
75%
24°C
25°
23°
23°
Thu
13°
Fri
11°
Sat
11°
Sun
14°
Mon

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.