Mineva leto dni od napada na Ukrajino. Evropa in Nato ji stojita ob strani!

Razdejana država, na tisoče mrtvih in milijoni beguncev. To za seboj pušča vojna, ki že leto dni traja na evropskih tleh. Na današnji dan pred eni letom je agresorska Rusija napadla neodvisno evropsko državo Ukrajino.

Ruski trdorokec Vladimir Putin je danes pričel z vojaškim napadom na Ukrajino. Ukrajinske vojake je pozval, naj odložijo orožje. Napadeni naj bi bili cilji ukrajinske vojske. Po nekaterih virih so vpletene tudi beloruske sile. Smo poročali na našem portalu e-maribor.si na današnji dan pred letom dni. V Ukrajini se je začela vojna.

Naša TV Slovenija je v prvih urah napada Rusije na Ukrajino poročala zelo prorusko usmerjeno. Edvard Žitnik je takrat dejal, da je le še vprašanje ur, kdaj bo Ukrajina poražena in da bo Ukrajina primorana razglasiti kapitulacijo.

Eno izmed velikih prelomnic v konfliktu, predvsem pa v obravnavi Ukrajine s strani zahodnih voditeljev je predstavljal obisk JanšeFiale in Morawieckega v Kijevu, ki se je zgodil 15. marca, dan pred začetkom ukrajinske protiofenzive. Obisk je bil v tujini sprejet z občudovanjem, v domačih opozicijskih krogih pa z zgražanjem. Še posebej je bila tu glasna Tanja Fajon.

16. marca se je pričela ukrajinska protiofenziva, ki je 25. marca že beležila prve velike uspehe. Ukrajinska vojska je osvojila številna mesta vzhodno in severno od Kijeva, vključno z mestom Makariv. Ruski vojaki, ki so bili nastanjeni v Buči, so se umaknili v smeri severa. Ko so Ukrajinci ponovno prevzeli oblast v mestu in tudi nekaterih drugih, kot sta Irpin in Hostomel, so v javnost začele pronicati vesti o množičnih vojnih zločinih, natančneje o nediskriminatorni moriji civilnega prebivalstva. Kasneje so po svetu zaokrožile podobe improviziranih grobišč, kamor so odmetavali umorjene.

Te vojne nismo zahtevali in je tudi nočemo. Vendar se bomo branili. Hiter mir je predaja, predaja pa smrt. Poglejte Bučo, Irpin, Mariupol itd. Borimo se za preživetje.

Eno največji zmag v bliskoviti protiofenzivi je prav gotovo predstavljala povrnitev mesta Harkov na severovzhodu države v prvi polovici septembra. Ruska vojska se je kmalu po tem zatekla v načrtno bombardiranje ključnih točk ukrajinskega električnega omrežja z vodenimi izstrelki. Številni Ukrajinci so iztekajočo se zimo preživeli brez ogrevanja in umetne svetlobe. V zimskih mesecih se je sicer intenzivno bojevanje nadaljevalo, frontna črta pa se je premikala z veliko manjšo hitrostjo kot v mesecih poprej. Te dni potekajo siloviti spopadi v mestu Bakmut, kjer se ukrajinski vojaki spopadajo pretežno s plačanci iz skupine Wagner.

Množično grobišče Wagnerjevih obsojencev, vpoklicanih v PMC, ki so umrli v Ukrajini. Njihove pogodbe so se iztekle

Nato je ob obletnici ruske invazije sporočil, da bo Ukrajino podpiral tako dolgo, kot je potrebno. “Še naprej krepimo politično in praktično podporo Ukrajini, ki se brani pred rusko invazijo, in jo bomo podpirali tako dolgo, kot bo potrebno, da bo Ukrajina zmagala,” so sporočili s sedeža v Bruslju. Prav tako Ukrajino podpira tudi Evropska unija.

VIR: Nova24TV, N1

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.