Ministrica za kmetijstvo se je osmešila pred ustavnim sodiščem! Je zrela za odstop?

Mateja Čalušić, zajem slike, vir: TV Slovenija

Ustavno sodišče zaradi kršitve načela enakosti pred zakonom razveljavilo del zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), Ta del zakona je zagovarjala tudi ministrica Mateja Čalušič. 


Ustavno sodišče je zaradi kršitve načela enakosti pred zakonom razveljavilo del zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), ki je določal, kdo ne sme kandidirati za članstvo v organih zbornice.

Odstavek je določal, da za položaje v organih zbornice, torej v svet, upravni odbor ter za predsednika in podpredsednike, ne morejo biti izvoljene oz. imenovane osebe, ki so ob izvolitvi oz. imenovanju ali v obdobju dveh let pred tem bile člani organov političnih strank na državni ravni, poslanci Evropskega parlamenta in funkcionarji v Evropski komisiji in Evropskem svetu, predsednik republike, predsednik vlade, ministri in državni sekretarji, poslanci, poklicni župani, generalni direktorji in generalni sekretarji ministrstev, direktorji organov v sestavi ministrstev in vladnih služb, generalni direktor in direktorji generalnih direktoratov v Evropski komisiji ter direktorji občinske uprave ali tajniki občine.

Kot pravijo, so v poslanski skupini Slovenske demokratske stranke ves čas opozarjali, da je novela zakona, ki so jo predlagali in potrdili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvo podpisano Matejo Čalušić, danes kmetijsko ministrico, v neskladju z ustavo. SDS je tudi večkrat poskušala odpraviti neustavnost, vendar je koalicija ignorirala opozicijo, zakonodajno-pravno službo, zbornico in tudi državni svet, ki je na zakon vložil veto. Koalicija je kljub vetu na ponovnem glasovanju zakon sprejela s še večjo podporo.

Očitno je taki Golobji pameti slepo sledila tudi ministrica, ki se na očitke opozicije ni ozirala, še več, pripombe je enostavno ignorirala. Je zato zrela za odstop? Kakšno je vaše mnenje?

 

VREME

Maribor
delno oblačno
50%
6.2km/h
40%
26°C
28°
24°
26°
Sat
15°
Sun
14°
Mon
17°
Tue
18°
Wed

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.