Movember je tu!

Vir: Pixabay

Tudi letos v novembru poteka preventivna mednarodna akcija Movember. Akcija je namenjena ozaveščanju o raku prostate in raku na modih. Zaščitni znak akcije so brki, katere si moški v novembru pustijo rasti. Rak prostate je rak, za katerim v Sloveniji zboli največ moških kakor tudi v Evropi ter še narašča. V akciji lahko sodeluje vsak moški, ki se 1. novembra obrije na gladko in se nato ves mesec ne obrije.

Gibanje movember izhaja iz Avstralije. Leta 2003 sta v Melbournu dva fanta želela vpeljati brke ponovno v modo. Naslednje leto sta se povezala z avstralsko fundacijo raka na prostati in tako je gibanje postalo dobrodelno. Ko je leta 2007 Movember prodrl v ZDA in Kanado, je gibanje zaživelo. Ustanovni član slovenskega gibanja Movember je povedal, da je registriranih več kot pet milijonov ljudi, ki so zbrali več kot 600 milijonov evrov, od tega samo lani 60 milijonov.

Po podatkih nacionalnega registra raka za obdobje 2010-2014 v povprečju za rakom prostate umre na leto 376 Slovencev, 1480 pa jih vsako leto na novo zboli. Ob koncu leta 2014 je imelo v državi rak prostate 11.133 moških. Medicina pojasnjuje, da so dejavniki tveganja raka prostate starost, rasa in dednost, da rak prostate raste počasi in so bolniki običajno ob začetku bolezni brez težav.

Zdravnik, urolog Borut Gubina, je ob letošnjem Movembru za RTV Slovenija povedal, da imajo dolge čakalne vrste v javnem zdravstvu lahko katastrofalne posledice za rakave bolnike in da je diagnoza raka izrazita in odločilna prelomnica v življenju posameznika. Takšen bolnik potrebuje pozorne sogovornike, med katerimi je tudi zdravnik.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.