Na inštitutu Jožef Štefan pravijo, da bodo posledice novoletnih zabav hude!

Na inštitutu ocenjujejo, da se je v prvem valu okužil en odstotek prebivalstva – okužen je bil vsak stoti, v drugem valu pa se je do zdaj okužilo 23 odstotkov prebivalstva, kar pomeni, da je bil okužen vsak četrti.

Epidemija koronavirusa je v naraščanju

Epidemija novega koronavirusa je v naraščanju, ugotavljajo v zadnji analizi na inštitutu Jožefa Stefana (IJS). »Nakazuje se, da je epidemija začela naraščati, kar je slabo. Glede na to, da se sprememba dinamike epidemije ob upoštevanju časovnih zamikov ujema s prazničnim časom in sproščanjem ukrepov, obstaja možnost, da bo epidemija naraščala vse hitreje.

Na inštitutu pravijo, da bo več znanega v prihodnjih dneh. Na osnovi celostne slike ocenjujemo, da smo z izvajanjem ukrepov spustili reprodukcijsko število R na približno 1,0,« so zapisali v analizi, ki so jo objavili na spletni strani. Trenutno imamo v povprečju 1.440 pozitivnih testov na dan, a kaj kmalu bi se to lahko spremenilo.

Po besedah Leona Cizlja bi se posledice sproščanja nekaterih ukrepov lahko pokazale po 10. januarju. Če bi se število R dvignilo na 1,1,  bi se do sredine januarja število bolnikov v bolnišnicah dvignilo za več kot sto, če bi se dvignilo na 1,5, pa bi to pomenilo celo 1.800 bolnikov več v bolnišnicah.

Upajmo le , da se napovedi ne uresničijo.

PM

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
43%
4.1km/h
20%
7°C
10°
4°
7°
Tue
-1°
Wed
4°
Thu
1°
Fri
3°
Sat

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA