Na kaj se nanaša nov vladni akcijski načrt?

Zastava Slovenije
Vir: vlada.si

Vlada Republike Slovenije je nedavno sprejela Akcijski načrt za jamstvo za otroke 2022 – 2030. Namen načrta je vzpostavitev enakih priložnosti za vse otroke ter preprečevanje medgeneracijskega prenosa revščine. Glavni cilj akcijskega načrta je izboljšanje kakovosti življenja otrok in zagotovitev enakih pravic ter možnosti za vse otroke. S tem načrtom se bodo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prizadevali za povečanje stopnje blaginje otrok, okrepitev varstva in zaščite otrok ter izboljšanje možnosti njihovega sodelovanja in vključevanja.

Akcijski načrt se osredotoča na dostopnost storitev predšolske vzgoje in varstva, izobraževanja, zdravstvenega varstva, zdrave prehrane in ustrezne nastanitve. Posebno pozornost bodo namenili otrokom priseljencem, otrokom z migrantskim ozadjem ali iz etničnih manjšin, otrokom s posebnimi potrebami, otrokom s težavami z duševnim zdravjem in/ali duševnimi motnjami in otrokom, ki živijo v disfunkcionalnih, negotovih družinskih razmerah in/ali v socialno in finančno prikrajšanem okolju ter otrokom v alternativni oskrbi.

Akcijski načrt je usklajen s temeljnimi mednarodnimi dokumenti in razvojnimi dokumenti države, ki zadevajo otroke. Cilji in ukrepi načrta so del različnih razvojnih politik in se bodo izvajali v okviru načrtovanih politik več ministrstev. Ti cilji in ukrepi bodo prispevali k izboljšanju blaginje otrok in njihovih družin ter zagotavljanju njihovih pravic. Načrt se bo izvajal v sodelovanju s službami Vlade, lokalnimi skupnostmi in drugimi deležniki, ki bodo pomembno prispevali k uresničevanju ciljev in ukrepov ter izboljšanju blaginje otrok.

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
93%
1km/h
15%
13°C
15°
13°
13°
Mon
16°
Tue
17°
Wed
20°
Thu
20°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.