Trajnostna strategija Maribora

Vir: http://www.mb.sik.si

Mestna občina Maribor je pripravila 15 projektov Trajnostne strategije mesta (TUS), ki že nekaj časa čakajo na izvedbo. Občini naj bi pripadalo slabih 18 milijonov evrov, zato se bodo mestni svetniki odločali med dvema predlogoma. Gospodinjstva v Mestni občini Mariboru bodo na dom prejela predstavitev projektov in glasovnico, tako da imajo možnost izrazit svoje mnenje in podpret določen projekt, kar pa je za glasovanje svetnikov neobvezujoče.

Predlagani projekti so:

–           Dokončanje Vojašniškega trga, kar pomeni zaključek celotnega Minoritskega kompleksa, skupaj z obnovo Sodnega stolpa, ki je kulturnozgodovinski spomenik, in vzpostavitvijo Vinogradniškega muzeja. Obnova Vojašniškega trga predvideva ureditev funkcionalnih prostorov zunanjega avditorija Lutkovnega gledališča Maribor. Vinogradniški muzej bi dopolnil pomen Stare trte v mestu in bi se programsko navezoval na dogodke v Hiši Stare trte.

–          Ueditev nabrežja reke Drave, s tem bi izboljšali kakovost javnih prostorov, kjer bi Mariborčanke in Mariborčani dobili prostor za številne aktivnosti (druženje, igro, rekreacijo) in sprehajalno pot. Med nameni ureditve nabrežja je tudi prizorišče za kulturne dogodke na prostem. Levi breg Drave, med Studenško brvjo in Vodnim stolpom pa bi bil urejen kot promenada.

–          Obnova Rotovškega trga in sanacija treh objektov na Rotovškem trgu, med drugim tudi ene izmed največjih znamenitosti mesta Maribor, Mestne hiše Rotovž. Ker se predvideva selitev Mariborske knjižnice na drugo lokacijo v središču mesta, bo potrebno po preselitvi ureditvi prostore za novi namen.

–           Obnova poti v Mestnem parku, ki so dotrajane in posledično nevarne. Pridobljena so že vsa potrebna soglasja avtorjev, Zavoda RS za varstvo kulturne dediščine in Zavoda RS za varstvo narave. Obnovljena bi bile asfaltne, peščene in tlakovane sprehajalne poti, betonsko stopnišče in bazeni.

–           Obnova 26 stanovanj, ki so v lasti Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor. Obnovili bi stavbno pohištvo, izvedli toplotno izolacijo fasade, optimizirali sistem ogrevanja…

–          Ureditev parka ob Pekrskem potoku, od vznožja Pekrske gorce na zahodu do Ljubljanske ulice na vzhodu, v dolžini 2,3km. Predvideva se parkovna ureditev, v katerega bodo vključene sprehajalne poti, rekreacijske površine za treninge na prostem, skate park, trim steza, igrišče za mini golf, kolesarska steza.

–          Vzpostavitev Dravske kolesarske poti. Mednarodna Dravska kolesarska pot poteka od izvira v Italiji po urejenih kolesarskih potek do avstrijske Koroške in dalje do Dravograda, Maribora in Ormoža. Projekta za ureditev kolesarske poti sta dva, prvi predvideva ureditev kolesarske poti med Rušami in Mariborom in drugi med Maribor in Duplekom.

–          Skate park Maribor. S tem bi spodbujali mlade tako v individualnem preživljanju prostega časa zunaj na prostem kot pri oblikovanju aktivnega načina življenja. Trenutna podoba skate parka v Mariboru je žalostna, objekti so dotrajani in tudi nevarni.

–          Kolesarske poti, ki bodo povezale mestne četrti in krajevne skupnosti s centrom mesta.

–          Park & ride in Bike & ride sistem na vstopnih lokacijah v mesto. Ta projekt je pomemben del razvoja javnega potniškega prometa v mestu. Cilj je, da se na mestnih vpadnicah zgradijo parkirišča za vozila in se jih poveže z mrežo avtobusnih linij do središča mesta. Ponujena pa bi bila tudi intermodalna točka med prestopom med vozilom kolesom in avtobusom.

VREME

Maribor
jasno
64%
3.6km/h
0%
22°C
24°
21°
22°
Thu
13°
Fri
11°
Sat
11°
Sun
14°
Mon

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.