Na vladi snedli besedo o višjih plačah na račun zdravstvenega zavarovanja

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje se bo s prihodnjim letom preoblikovalo v obvezni zdravstveni prispevek, To bo udarilo po žepu praktično vse. A plače zato ne bodo nič višje, kot so obljubljali.

Po sprejeti noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju bi se znesek zdravstvenega prispevka v višini 35 evrov štel za obvezni prispevek za socialno varnost, tako da bi se za ta znesek zmanjšala davčna osnova. Ob upoštevanju davčnih olajšav, ki prav tako znižujejo bruto dohodek, se izračuna dohodnina, po plačilu dohodnine posamezniku ostane neto plača, piše Siol.net.

Pod črto bo imel na račun vključitve tega prispevka med obvezne prispevke zaposleni z bruto plačo 1.500 evrov na mesec za osem evrov višji razpoložljivi dohodek, kot ga ima danes, ko si sam plačuje dodatno zdravstveno zavarovanje.

Predlog zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstvenega varstva, ki so ga pripravili na ministrstvu za zdravje in ga je STA pridobila neuradno, pa predvideva, da se obvezni zdravstveni prispevek ne bi štel za odbitno postavko oziroma za davčno priznan odhodek pri določanju davčne osnove za dohodnino.

Od obljub se v Sloveniji res ne da živeti!

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.