Sedem ministrov Golobovee vlade, od KPK dobilo po prstih?

slika je naključna: parodija

Očitno težav za vlado Roberta Goloba ni ne konca ne kraja. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je kar za sedem ministrov izreklo opomine.

Postopek je komisija začela maja 2023, potem ko so prejeli novinarska vprašanja o tem, da nekateri ministri aktualne vlade niso poročali o subjektih, za katere v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) veljajo omejitve poslovanja. Pišejo Slovenske novice.

KPK je preverila, ali so funkcionarji poročali o povezavah s konkretnimi pravnimi subjekti. Funkcionarji namreč morajo o subjektih, za katere veljajo omejitve poslovanja, seznaniti organ, pri katerem opravljajo funkcijo, saj ta organ s temi subjekti ne sme poslovati (oziroma lahko posluje le v določenih okoliščinah). Organ nato komisiji posreduje seznam subjektov, za katere veljajo omejitve poslovanja.

Na podlagi odgovorov ministrstev in vladnega urada, da funkcionarji o konkretnih subjektih niso poročali, je komisija uvedla prekrškovne postopke zoper sedem ministrov: Mateja ArčonaTanjo FajonBoštjana PoklukarjaEmilijo Stojmenovo Duh in Dominiko Švarc Pipan ter takratna ministra Sanjo Ajanović Hovnik in Danijela Bešiča Loredana.

V prekrškovnih postopkih je ugotovila, da so navedeni ministri kršili šesti odstavek 35. člena ZIntPK, v skladu s katerim morajo organu, pri katerem opravljajo funkcijo (torej ministrstvu oziroma uradu), v enem mesecu po nastopu funkcije oziroma nato najkasneje v osmih dneh po vsaki spremembi poročati o subjektih, za katere veljajo omejitve poslovanja.«

In ti ministri, med katerimi je celo predsednica stranke SD Tanja Fajon, naj bi bili zaupanja vredni?

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.