Nasilništvo in ideologija

25. novembra 2017 se je na območju Kulturnega centra Pekarna zgodil  napad na 41-letnega  G. Laknerja. Napadla ga je skupina 5 ljudi, ki je vdrla v njegov bivalni objekt (kontejner) in ga nato pretepla in okradla.  Lakner je znan po umetniških instalacijah, po grafitih v dvorani Gustaf in po diamantni razsvetljavi na dvorišču tega kulturnega centra.  Zanimivo pa je tudi to, da je bil Lakner eden tistih, ki so onemogočili koncert Marka Perkoviča,s tem ko je vodil plakatno akcijo proti temu »prepovedanemu« koncertu.

Dvometrski napadalec je bil znan celotnemu Mariboru in ga je tako Policija takoj prijela. Miha Š. je bil po mnenju lokalnih medijev nevarnost družbi zaradi dveh enakovrednih faktorjev, nasilništva in gojenja prepovedane marihuane. Zanimivo je to, da se v tem kontekstu levi pol poslužuje istih prekrškov, za katere obsojajo Miha. Š. Zgleda da desničarji dobijo iz medijev dodatno porcijo zgražanja, ne glede na prekršek.

Pretep med skrajneži, polariziranih desno-levih skupin, ne gre v pozabo, saj se je KC Pekarna odločil, da bo odprl vrata vsem, ki so za solidarnost, povezovanje in »emacipatorne« prakse.  To pa bi naj bil odgovor na nasilje, fašizem in nacizem, ki se je izvajal konec novembra.  Tako se bodo Zofijini ljubimci pogovarjali o filmu Zadnji dnevi; MKC in Hostel Pekarna bodo imeli razstave, delavnice in bralno uprizoritev 5fantkov.si; Center za pomoč mladim bo izvajal dvodnevne treninge glede interkulturalnosti in sprejemanju drugačnost; Pekarna Magdalenska mreža pa se bo lotila analize dokumentarnega filma Calais v povezavi z fašizmom meja in skrajne desnice. Sledijo še koncerti in »kulturni dogodki«, v luči »vse kar ni levo je slabo«.

Zgleda, da se lahko vsak dogodek ideološko obarva, glede na potrebe posameznih akterjev in s podporo medijev. Tako se lahko obravnava vsak prekršek človeka z »jugonostalgično majico« ali s keltskim križem, kot  spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti, oziroma spodbujanja stvari, ki nam niso všeč. Mogoče pa se bo ta jutrišnji dogodek zgodil zgolj zaradi prihajajočih volitev, da se mladino še naprej poriva v določeno skrajnost… Imam močan občutek, da se bo v prihajajočih mesecih zgodilo še več takšnih »odgovorov« na stvari izpred mesecev ali pa celo let.

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.