Volitve 2018

Letos se odvijajo kar dvojne volitve. Volitve za državni zbor bodo potekale med 31. majem in 17. julijem, najverjetneje 3. ali pa 10. junija 2018. Znano bo v začetku aprila. Lokalne volitve pa bodo potekale v nedeljo 18. novembra 2018. Na portalu e-Maribor bomo redno spremljali dogajanje in vam predstavili kandidate.

Za državnozborske volitve se voli 90 poslancev po načelu sorazmernega predstavništva (proporcionalni sistem), z volilnim pragom 4%. Kar pomeni da mora imeti stranka minimalno 4% glasov, da lahko pride v državni zbor. To pomeni minimalno 4 izvoljene poslance. Kandidati za poslance pa so lahko predlagani s strani političnih strank ali pa volivcev. Na listi kandidatov pa mora biti zastopana tudi 35% ženska sestava.

Za lokalne volitve se voli člane občinskih svetov, župane in člane svetov ožjih delov občin. V občinah z manjšinami pa se voli tudi predstavnike teh manjšin. V Sloveniji je 212 občin, kar pomeni 212 županov in okrog 3400 občinskih svetnikov.

Leta 2014 je v državnem zboru dobila večino SMC s 36 sedeži, Sledi ji SDS z 21 sedeži, DeSUS z 10 sedeži, SD in ZL vsaka s 6 sedeži, ter na koncu NSi s 5 sedeži in ZaAB s 4 sedeži.

Lokalne volitve v Mariboru pa je zaznamovala zmaga Dr. Andreja Fištravca z 40,83%, sledil mu je Franc Kangler s 17,72%, Anton Krajnc z 10,96%, Mag. Tomaž Kancler z 8%, Metod Dolinšek s 6,76% in Stojan Auer s 6,04%. Skupaj je bilo 17 kandidatov.

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.