Če državi ne poravnate davkov in dajatev, pride do izterjave. Če se nanjo ne odzovete, vam Finančna uprava RS (Furs) lahko rubi, potem pa stvari poskuša prodati na javni dražbi. To je v bistvu vse lepo in prav, ampak, ali veljajo enaki vatli za vse državljane? No, to je že druga zgodba. Poglejmo kaj zanimivega je zarubila Finančna uprava.

Kaj vse bo prodajal FURS

10.000 evrov za jadrnico. Furs bo z izklicno ceno 10.000 evrov prodajal jadrnico, dolgo sedem metrov in pol. Ogled premičnine je bil organiziran pred dvema dnevoma. To možnost so potencialni kupci verjetno izkoristili, saj se plovilo prodaja po načelu videno-kupljeno, je brez garancije, pa tudi reklamacija kvalitete po prevzemu ni več možna.

3000 evrov za motorno kolo. Dražili bodo tudi motorno kolo, staro tri leta, z močjo motorja 6 KW. Pred začetkom javne dražbe je moral ponudnik vplačati varščino ali predložiti ustrezen instrument za zavarovanje plačila varščine, ki znaša deset odstotkov izklicne cene, pri čemer znesek ne more biti nižji od 40 evrov.

1900 evrov za avtomobil Lexus. Ker je v postopku rubeža prišlo do odsvojitve avtomobila znamke Lexus, se bo zdaj ta prodajal na javni dražbi v Izoli. Izklicna cena zanj je malo manj kot 2000 evrov. Je pa vozilo z močjo motorja 130 KW staro že 12 let in ima skoraj 240.000 prevoženih kilometrov.

250 tisoč pasov za hlače za 11.529 evrov. Ena od zanimivejših dražb bo gotovo konec tega meseca, ko bo Furs poskušal prodati nekaj več kot 250 tisoč pasov za hlače. Ti se prodajajo v kompletu. Uprava še pravi, da lahko na javni dražbi zaradi komercialne narave blaga sodelujejo samo poslovni subjekti, registrirani za tovrstni promet blaga.

za samo 50 evrov, Nissan Micra. Enaindvajset let pa šteje še eno zarubljeno vozilo, ki je predmet javne dražbe Fursa. Gre za micro avtomobilske znamke Nissan, ki ima malo več kot 200.000 prevoženih kilometrov. Vozilo ima, kot navaja Furs, poškodovane pokrov motorja, streho, oba odbijača in prtljažna vrata, zlomljena je tudi obvolanska ročica za pranje stekel.

 Točilni pult dobite za 2000 evrov. Če nameravate odpreti bar ali gostilno ali bi pa bi radi samo domači šank, imate na dražbi priložnost kupiti stilski točilni pult v leseni in kamniti izvedbi, poleg katerega so še štirje stoli. Tudi v tem primeru je treba vplačati varščino, ki je na koncu všteta v kupnino.

Te in še več drugih zanimivih predmetov se najde pri FURSU. Upajmo seveda, da predmeti niso vaši!

M.G.