»Ne pusti nikogar za seboj«, oziroma boj proti nasilju nad ženskami

Letošnja svetovna kampanja boja proti nasilju nad ženskami poteka pod geslom: »Ne pusti nikogar za seboj«. Po državi so ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami potekale številne prireditve, okrogle mize, kongresi, predavanja.

Policija bo od 25. novembra do 10. decembra na številnih lokacija svetovala o pomenu prijave nasilja nad ženskami, na splošno informirala o problematiki nasilja v družini, o pooblastilih policije in o možnosti pomoči žrtvam nasilja. Kot poročajo s Policije letno obravnavajo okrog 1.400 kaznivih dejanj nasilja v družini, okrog 100 kaznivih dejanj nasilništva in približno 3.000 tovrstnih prekrškov, izrečejo tudi okoli 1000 ukrepov prepovedi približevanja določenemu kraju ali osebi. Največkrat so povzročitelji moški, torej partnerji, in kot žrtve so največkrat ženske, njihove partnerke.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dr. Anja Kopač Mrak, je ob tem zapisala, da je nasilje nad ženskami univerzalen pojav, ki se mu ni uspela izogniti nobena družba, tudi slovenska ne; da gre za trdovratno in hudo kršitev človekovih pravic, ki ženske spremlja tako v zasebnem, delovnem kot širšem javnem okolju in da so mednarodni dnevi akcij proti nasilju nad ženskami priložnost, da se nameni dodatno pozornost psihičnemu, fizičnemu, ekonomskemu in spolnemu nasilju, zalezovanju, spolnemu nadlegovanju, spletnemu nasilju nad ženskami in dekleti.

Opozorila je, da je sodoben tehnološki razvoj prinesel tudi nove oblike nasilja in (spolnega) nadlegovanja na svetovnem spletu. Tovrstno nasilje se zaradi hitrega razvoja tehnologij nenehno spreminja, zato ga je toliko težje zajeziti oziroma preprečevati. Najbolj izpostavljena skupina so mlade ženske in dekleta. Spletnemu nadlegovanju je v EU po raziskavi Agencije EU za temeljne pravice izpostavljena kar desetina žensk, spletnemu zalezovanju pa dva odstotka mladih žensk oziroma 1,5 milijona Evropejk, starih med 18 in 29 let.

Mlade bi bilo potrebno ozavestit ne le o prednostih, ki jih v naša življenja prinaša svetovni splet, ampak tudi o pasteh. Čeprav so tem pastem izpostavljeni tudi fantje in mladi moški, so dekleta in mlade ženske izpostavljene mnogo pogostejšemu ter praviloma bolj trdovratnemu spletnemu nasilju. S tem namenom Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti s partnerskimi organizacijami izvaja projekt Odklikni! Ustavi spletno nasilje nad ženskami in dekleti, s katerim želi mlade usposobiti za varno ter odgovorno rabo svetovnega spleta in za spoštljivo komunikacijo ter s tem prispevati k večjemu spoštovanju dostojanstva in pravic žensk in moških v naši družbi.

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.