Nedeljski intervju: Franc Kangler, kandidat za evropskega poslanca na skupni listi SDS-SLS

kangler

Franc Kangler je zagotovo eno najbolj prepoznavnih mariborskih imen. Je človek s pokončno držo in izdelano vizijo. Tokrat se podaja na Evropske volitve. Kandidira pa na skupni listi SDS – SLS. Kaj je povedal za naš portal?

Gospod Kangler najprej en lep pozdrav. Hvala da ste si vzeli čas za naš portal

Z veseljem. Hvala za povabilo.

Po kandidaturi za župana ste se sedaj odločili za kandidaturo tudi za Evropskega poslanca. Mislite da vam lahko uspe?

Če ne bi verjel v uspeh, ne bi kandidiral. Prepričan sem, da lahko prvič v zgodovini evropskih volitev ravno na listi SDS-SLS Maribor dobi svojega evropskega poslanca in s tem tudi evropsko pisarno v Mariboru.

Zakaj Evropske volitve?

Glede na izkušnje, ki sem jih pridobil na podlagi dolgoletna političnega delovanja v Republiki Sloveniji in sicer v parlamentu, državnem svetu in županovanju mestu Maribor lahko rečem, da bo moja izvolitev v Evropski parlament za Maribor, celotno regijo oziroma Slovenijo, pomenila samo dodano vrednost.

Kandidirali ste za mariborskega župana. Vam je žal neuspeha na županskih volitvah?

Za mene osebno ni bil neuspeh. Ravno nasprotno – glede na podtikanja in politična obračunavanja skozi sodišča in druge državne organe smo z našo listo dobili 10 mestnih svetnikov, kar je odličen rezultat za trenutne politične razmere v Sloveniji.

Ali bo Maribor z novim županom po vašem mnenju nazadoval?

Dajmo mu priložnost. Naj se pokaže oziroma dokaže, sem pa skoraj prepričan, da bo Arsenoviča slej kot prej Ljubljana pustila na cedilu.

Vrniva se k vaši kandidaturi za Evropske volitve. Kaj vam pomeni podpora stranke SDS, nenazadnje nastopate na skupni listi SDS / SLS za Evropske volitve?

Podpiram program SDS in SLS, saj je soroden programu NLS, gre za stranke, ki so evropsko usmerjene ter skozi sovje delovanje zagotavljajo pravično in pošteno Evropo.

V kakšni kondiciji je po vašem mnenju Evropa?

Trenutno je Evropa v slabi kondiciji, predvsem jo čaka popravni izpit na področju odnosa do migracij oziroma boja proti mednarodnemu terorizmu.

Na Evropskih volitvah odloča tudi preferenčni glas kandidata. Vam lahko uspe preboj v evropski parlamentu tudi s preferenčnim glasom?

Prepričan sem, da v kolikor bo naša kandidatna lista SDS-SLS dobila 3 mandate, da lahko tretji mandat osvojim ravno s preferenčnimi glasovi.

Kakšna je vaša drža do Evropske politike migrantov?

Kot sem dejal: Evropa mora v zvezi s politiko migrantov na popravni izpit, predvsem pa mora v prvi vrsti zagotoviti varnost Evropejcev.

Velika Britanijea po vsej verjetnosti odhaja iz Evropskega parlamenta? Je možen dogovor, da ostane v Evropiski uniji?

V vsakem primeru je možen dogovor, da Velika Britanija ostane v Evropi, vendar pa se z odlašanjem, iz dneva v dan odnosi med Evropo in Veliko Britanijo zaostrujejo.

Se boste zavzemali, da Slovenija iz Evrope dobiva več Evropskih sredstev za razvoj?

Vsekakor se bom zavzemal, da v Slovenijo iz Evrope priteče več evropskih sredstev, predvsem pa je pomembno, da se ta evropski denar razdeli med tiste dele Slovenije, ki so najmanj razviti.

Je to, da Maribor dobi Evropskega poslanca pomembno za mesto Maribor in občane Maribora

Evropski poslanec iz mesta Maribor je pomembna funkcija za občane Maribora in lokalno skupnost, predvsem pa bo to most med Mariborom in Brusljem. Želim si, da mladi dobijo priložnost da Evropsko unijo spoznajo iz Bruslja navzven.

Za zaključek. Kje vas bomo v času volitev vse lahko videli in srečevali

Slovenija je moja dežela; želim si, da obiščem čim več slovenskih krajev in mest ter se srečam s potencialnimi volivci.

Hvala za vas čas in intervju! Veliko sreče in pozitivne energije na volitvah!

Hvala lepa. Ob tej priložnosti bi pozval vse državljane, da gredo v nedeljo volit. Naša skupna lista SDS-SLS se nahaja pod številko 9, preferenčni glas, pa mi lahko namenite tako, da pred mojim imenom obkrožite številko 5. Iskrena hvala za zaupanje.

slike: Fanc Kangler

S Francem Kanglerjem se je pogovarjal M.G.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
oblačno
86%
1km/h
100%
-1°C
0°
-3°
-1°
Sun
-2°
Mon
-1°
Tue
-1°
Wed
4°
Thu

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA