Ostro opozorilo Stephena Hawkinga

Vir: NASA HQ PHOTO/ Flickr

Slaven fizik Stephen Hawking je človeštvu izdal opozorilo, kot odgovor na nedavno odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da ZDA odstopijo od Pariškega podnebnega sporazuma. Ob svojem 75. rojstnem dnevu je na konferenci Univerze Cambridge za BBC povedal, da bi lahko Trumpova odločitev povzročila nepopravljivo škodo planetu.

“Smo blizu kritične točke, kjer globalno segrevanje postane nepopravljivo. Trumpova odločitev, bi lahko Zemljo potisnila čez rob in le ta bi postala podobna Veneri s temperaturami okoli dvesto petdeset stopinj celzija in dežjem žveplene kisline”, je Hawking dejal za BBC.

Seveda je Hawking s temi trditvami nekoliko pretiraval, kljub temu pa so podnebne spremembe resnične, njihovi vplivi vidni in jih ne bi smeli ignorirati. “Z zanikanjem dokazov o podnebnih spremembah in odstopom od Pariškega podnebnega sporazuma, bo Donald Trump našemu čudovitemu planetu povzročil škodo, ki bi se ji lahko izognili. Ogrozil bo naše naravno okolje in okolje naših otrok”, je še dodal Hawking.

Kdaj si bomo nehali zatiskati oči?

Poplava na Haitiju 2017

Medtem ko vlade po svetu razpravljajo o politiki podnebnih sprememb in globalnega segrevanja, se ozračje planeta še vedno segreva. Še vedno se topi led v polarnih območjih. Na polih je ledu iz leta v leto manj. Veliko območjem grozi potop. Ta usoda je lani že doletela pet manjših otokov v Pacifiškem oceanu, ki so del Salomonovega otočja in so zaradi višanja gladine morja ter erozije skorajda popolnoma izginili. Leta 2014 so Kiribati kupili zemljo na sosednjem Fidžiju, kamor bo lahko pobegnilo približno 100.000 prebivalcev tega atola pred naraščajočim morjem. Predvsem iz ZDA prihajajo zgodbe vse pogostejših in vse močnejših orkanov, ki grozi južni obali ZDA in Karibskemu otočju. New York, Mumbai in Šanghaj so med večjimi mesti, ki bi jim lahko pred koncem stoletja grozilo hitro rastoče morje. Človeštvo se bo moralo spoprijeti z ne le dolgoročnimi ekološkimi posledicami, temveč tudi z ekonomskimi posledicami globalnega segrevanja.

Tudi če ljudje nismo krivi za segrevanje ozračja, če je to le naraven proces skozi katerega gre Zemlja vsake toliko časa, se bomo slej ko prej morali spopasti s posledicami sprememb ozračja.

VREME

Maribor
oblačno
84%
2.1km/h
91%
23°C
23°
22°
23°
Sun
21°
Mon
21°
Tue
21°
Wed
19°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.