Nedeljski izlet: Lovrenška jezera

Lovrenška jezera so ena izmed najzanimivejših naravnih znamenitosti na Pohorju, ki vas bodo vsekakor navdušila.  Po hoji skozi gozd, travnike, mahovna šotna barja boste prispeli do čudovitih jezerc, kjer je rastišče redkih rastlin, kot so rožmarinka, okroglolistna rosika in makovnica.

Lovrenška jezera so sredi Pohorja. Nahajajo se na visokem barju med Roglo in Ribniškim Pohorjem, med Planiko (1391m) in Mulejevim vrhom (1533m) v povirju potokov Radoljne, Mislinje in Velke. To je več manjših barjanskih jezerc, ki dobivajo vodo le s padavinami, obrašča pa jih ruševje. Med jezeri in ruševjem hodimo po lesenih mostnicah, medtem ko je po močvirju prepovedano hoditi.

Jezerc je med 11 do 22, odvisno od količine vode.  So majhna, največje ima površino okoli 7 m2  in niso globoka, dosežejo globino do 1,5 m.  Plast šote sega do 290 cm globoko.

Do Lovrenških jezer lahko pridemo po štirih lahkih dobro označenih poteh. Na poteh so lažji vzponi in spusti.

Najkrajša pot vodi od Hotela Planja na Rogli, v smeri vrha Ostruščice, kjer sledimo smerokazom Lovrenška jezera in pridemo do razglednega stolpa pri Lovrenških jezerih. V eno smer hodimo približno 1 uro in 20 minut.

Druga pot se začne pri Koči na Pesku, kjer se usmerimo proti Rogli. Pot se združi s potjo iz Hotela Planja. V eno smer hodimo približno 1 uro in 30 minut.

Nekoliko daljša je tretja pot iz Ribniške koče, kjer do Lovrenških jezer pridemo v  1 uri in 40 minutah. Med potjo se vzpnemo na Jezerski vrh.  Pot se združi s potjo iz Lovrenca na Pohorju.

Najdaljša je četrta pot iz Lovrenca na Pohorju. Ta pohod traja 3 ure in 30 minut. Pot začnemo pri cerkvi sv. Lovrenca po cesti v smeri Peska. Hodimo mimo kmetij Dešnik, Bednik in Kasjak. Med potjo se povzpnemo na vrh Vrelenk in Fakov kogl, gremo mimo vršne planote Planinke na severnem robu Lovrenških jezer. Na križišču planskih poti se priključi pot iz smeri Rogle.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.