Nedeljski izlet: Miklavž na Dravskem polju

Miklavž na Dravskem polju je del občine z istim imenom, ki zajema še naselja Dobrovce, Skoke in Dravski dvor. Izlet lahko poteka med temi naselji, kjer je mnogo nepoznanih znamenitosti.

Za začetek si je dobro pogledati cerkev sv. Miklavža, ki se nahaja na obzidanem pokopališču v starem vaškem jedru. Cerkev so v romanskem slogu pričeli graditi v 16. stoletju in jo dokončali leta 1662, omenjajo pa jo že leta 1382. Na južni steni zvonika je freska sv. Krištofa, ki je ena največjih fresk in je nastala v začetku 16. stoletja. Glavni in stranski oltar ter prižnica pa so iz 18. stoletja. Cerkev obdaja obzidano pokopališče in na zunanji strani severne stene cerkve je vzidanih več rimskih kamnov.

Naslednja znamenitost, ki je vredna ogleda so rimske gomile, ki so najstarejše zgodovinske najdbe na območju občine in segajo v prvo stoletje. V njih so bili najdeni dragoceni predmeti ter številni marmorni rimski kamni in nagrobniki. Te najdbe potrjujejo obstoj premožnejših rimskih priseljencev. Arheologi so odkrili 16 gomil, danes so ohranjene samo še tri. V eni od njih je bila leta 1961 odkrita kamnita grobnica s steklenimi posodami, skodelico in kovinskimi pridevki. Leta 2002 so rekonstruirali in restavrirali v kulturnozgodovinski spomenik, ki je na ogled obiskovalcem ob cesti na skrajnem robu Miklavža.

Tretja znamenitost pa je Miklavški dvorec, ki se prvič omenja leta 1453. Dvorec je nadstropna 6×3 osna stavba z balkonom na štirih kamnitih slopih sredi glavne fasade. Danes je stavba stanovanjsko predelana, vendar ne skriva svojega fevdalnega izvora.

Okolico Miklavža pa obsega tudi ogromno spomenikov iz časa druge svetovne vojne in po njej. Obsegajo spomenike padlim partizanom, žrtvam nacističnega zločina, dve propagandni zemljanki OF in še nekaj drugih. Hkrati pa so prisotne tudi naravne znamenitosti, kot so na primer Miklavška jezera, izvir Miklavškega potoka, dravska loka itd. Predvsem bodo uživali ornitologi.

Tako, da če hočete imeti nedeljski izlet nekje blizu, je boljše da greste kar v okolico Maribora, kjer še verjetno niste raziskali vseh skrivnosti, ki jih ta kraj ponuja.

L.M.

.

VREME

Maribor
oblačno
82%
2.6km/h
100%
8°C
9°
7°
8°
Wed
5°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.