Pust

Pustni čas je datumsko premakljiv in je  7 tednov pred veliko nočjo. Pustna dneva sta dva; pustna nedelja in pustni torek. Samo praznovanje pusta sega v predkrščansko dobo, njeno izročilo so prevzeli Rimljani in si v prepomladnem času ustvarili več praznikov ob katerih so se tudi šemili in izvajali sprevode, in sicer v decembru, januarju in februarju. V antiki se je novo leto začenjalo na pragu pomladi 1. marca in februar je bil zadnji mesec v starem letu. Praznovanje konca zime v februarju in bližnjega začetka novega leta se je združilo.

Sveti pust je bil nekoč pogansko božanstvo čigar ime se je ponekod v zavesti ljudi še ohranilo. Najverjetneje je naziv za pust izhajal od »pustiti«, to je pustiti skrbi in težave, ter se veseliti in praznovati začetek novega leta in pomladi. Stari bog Korant postal ena izmed postav oziroma mask Pusta. Tako da se maska Kurent, v resnici povezuje s starim poganskim božanstvom Korant.

Nekateri pa menijo, da je beseda pust nastala iz »mesopust«, iz besed meso in postiti se, kar bi bil dobeseden prevod iz izraza carneleva v pomenu »opusti meso«. Iz italijanskega carneleva je nastala beseda carnevale, v pomenu »praznovanje pusta« ali pust«. Danes je pri nas izraz mesopust zastarel in se ne uporablja več, v ruskem okolju pa še vedno pomeni »štiridesetdnevni post«.

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.