..
Obveščam Vas, da na naši spletni strani potekajo vzdrževalna dela, zato se vam že vnaprej opravičujemo za morebitne nevšečnosti. Hvala za razumevanje.

Nekoč je pela srbskim vojakom, ki so ubijali Hrvate. Danes poje nam? #odzivi

Ceca v porušenem Vukovarju
Še pred začetkom letošnjega Kurentovanja je javnost razburila novica, da bo uvodni koncert izvedla srbska pevka Ceca. Tudi zaradi njene preteklosti se je javnosti pojavilo precej nasprotovanje. Organizator se brani, da so izvedli anketo.

Namesto, da bi se vsi skupaj veselili pričetka kurentovanja v najstarejšem mestu na Ptuju, pa izbor glasbenikov, ki spada sicer v poseben del festivala, buri duhove.  “Ceca je bila poročena s srbskim paravojaškim vojskovodjo in vojnim zločincem Željkom Ražnatovićem – Arkanom. Med vojno je pela za srbske vojake, ki so ubijali Bosance in Hrvate,” pravi recimo poznavalec slovenske glasbene scene in radijski urednik Dragan Bulič ter dodaja: “Mene na njenem koncertu zagotovo ne bo.”

Na družbenih omrežjih nastop Cece še vedno razburja javnost:

Edvard Kadič: Nivo posmeha, ki so ga Slovenija, slovenščina, slovensko etnografsko izročilo, slovenski simboli itd. deležni, postaja naravnost nevzdržno. V Sloveniji!

K zasebnemu delu prireditve spada zabava v karnevalski dvorani, ki jo izvede zasebni ponudnik, izbran na razpisu. “Zavod nima vpliva na izbor izvajalcev v karnevalski dvorani, temveč predpisujemo, da morajo biti slovenski glasbeniki udeleženi v 50 odstotkih zabavnega programa,” je povedala direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec. Letos je bil izbran organizator Radio-Tednik Ptuj, ki ga vodi Drago Slameršak. Ta je pojasnil, da so ž po anketi, opravljeni sredi leta 2021, v kateri je sodelovalo 1.810 anketirancev, ugotovili, da si obiskovalci glasbenega dogajanja v obdobju pustovanja bolj želijo tujih glasbenikov kot domačih.

Seveda pa je od izgovorov organizatorjev odvisno kje so opravljali anketo in kdaj, ter seveda koga iz slovenske glasbene scene so želeli pripeljati na Ptuj. Če imajo denar za tujce, sumljivega porekla, zakaj si organizatorji niso mogli recimo mogli priskrbeti imen, kot so Modrijani, Čuki, Ansambel Avsenik, Dejan Vunjak, Jan Plestenjak in podobna imena slovenske glasbene scene, ki polnijo dvorane? Za tujce je očitno denarja na pretek, pri domačih izvajalcih pa se špara?

Upajmo, da bo Zavod za turizem Ptuj, vsaj za leto 2024, dvakrat premisli, kdo bo organizator glasbenega programa, da si ne nakoplje še ene sramote.

AVTOMOBILI P.R.
AVTOMOBILI P.R.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
63%
2.6km/h
0%
12°C
14°
10°
12°
Thu
11°
Fri
11°
Sat
7°
Sun
3°
Mon

TWEET DNEVA

 

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.