Rezultati jutrišnjih volitev, zaradi Italije, šele malo po polnoči

Jutri v nedeljo bodo v Sloveniji in ostalih evropskih državah potekale volitve poslancev v Evropski parlament. Volišča bodo jutri pri nas odprta od 7. do 19. ure, na prve izide pa bo treba počakati veliko dlje, kot je to v navadi pri slovenskih parlamentarnih volitvah.


Čakati bo namreč treba na zaprtje volišč v vseh članicah EU. Zadnji volišča zapirajo Italijani, in sicer ob 23. uri. Pred tem zaradi volilnega molka tudi ostale države, ki bodo volišča zaprle prej, ne smejo objaviti podatkov.

Na tokratnih volitvah iz Slovenije prvič volimo 9 poslancev, torej enega več kot do zdaj. Število poslanskih sedežev v Evropskem parlamentu bo po teh volitvah namreč višje za 15; s 705 se bo povečalo na 720.

Na evropskih volitvah je mogoče oddati tudi preferenčni glas, poleg liste lahko torej volilec obkroži še svojega najljubšega kandidata ali kandidatko na njej. Na zadnjih evropskih volitvah leta 2019 je preferenčni glas uporabilo kar 80 odstotkov vseh volivcev, ki so oddali svoj glas. Volivci bodo lahko izbirali med enajstimi listami.

Podrobneje bomo ob 23. uri tudi mi spremljali Evropske volitve in vas sproti obveščali, kdo VSE Evropske volitve

VREME

Maribor
jasno
42%
2.1km/h
0%
29°C
31°
27°
28°
Mon
16°
Tue
17°
Wed
21°
Thu
21°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.