Neurje je povzročilo poplave na Dravskem polju

Med neurjem, ki je prizadelo Štajersko, je bilo ogromno poplav. Najbolj prizadeta območja so bila na Dravskem polju. V samo nekaj urah je padla velika količina padavin, ki je ponavadi značilna za mesečno obdobje.  V Trničah so v osmih urah izmerili 250 litrov vode na kvadratni meter. Tako  so gasilci delovali brez prestanka, morali so namreč prečrpati ogromno vode. V Hotinji vasi je dvignilo pokorv kanalizacije in tudi na strani izpod cest.  To lahko predstavlja problem, saj ta voda lahko izpodrine pesek pod cesto in ustvari jame.

Pri tem smo povprašali Roka Klajnška, ki je pomagal ljudem v tej ujmi. Dejal je: “Prostovoljni gasilci iz Hotinje vasi smo bili na dan poplav v 12 urah na več kot 20 lokacijah. Najbolj prizadete so bile ulice ki vodijo pravokotno na ulico Na devcah v Hotinji vasi. Poplavljene so bile kleti, garaže in prva nadstropja hiš. Uspelo nam je rešiti vsa gospodinjstva. Ko se ne borimo z ognjem, se pa z nepredvidljivo vodo.”

Vzrok za nastanek takšnega neznačilnega neurja za ta čas je bilo ogrevanje zraka. Zrak je postal pretopel, zato se je v njem skladiščilo bistveno več vodne pare kot drugače. April je bil za 4 stopinje pretopel, nekatere dni pa za kar 10 stopinj. V nevihtnih oblakih se je tako skladiščilo preveč vodne pare. V padavinskem procesu s takšno zalogo vode nalivi postanejo večjii kot bi bilo normalno. Nevihtni oblak sicer v maju nikoli ne bi dal toliko vode kot sedaj. Taki nalivi so sicer značilni za julij. Tako da se lahko pričakujejo še podobni primeri v kolikor bodo visoke temperature tako zgodnje kot letos.

Vremena ne bomo ukrotili, lahko pa se nanj pripravimo. Upamo lahko, da bomo ob naslednjem neurju bolje pripravljeni.

L.M.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.