NEVERJETNO A RESNIČNO. Zaradi gojenja in predelave konoplje sta bila mariborska aktivista ponovno oproščena

Slika: Nova24tv

Mariborski levičarski aktivist Sanjin Jašar in Tomaž  Zagoršek sta v kazenskem postopku pristala po hišni preiskavi v enem od objektov Kulturnega centra Pekarna – nekdanjem klubu Supernova. Januarja 2016 so policisti v tem prostoru našli 44 sadik indijske konoplje, šest kilogramov posušenih delcev te rastline, šest gramov konopljine smole in 700 mililitrov kreme s THC. Na prepovedane substance v klubu Supernova je policiste opozoril anonimnež, v čigavi posesti so konoplja in izdelki iz nje, pa so kriminalisti odkrili tudi z Jašarjevimi zapisi na družabnih omrežjih. Na svojem Facebook profilu je namreč objavil oglas, da išče prostovoljce, aktiviste za pomoč bolnikom – in da potrebuje “pralce” marihuane, asistenta za bolnike in kurirja, ki bi pri preprodajalcih nabavljal po kilogram “trave”, piše spletni Večer.

Po presoji prvostopenjskega sodišča obtožena nista zrela za zapor, ker sta z drogo delovala za zdravje ljudi in ne proti temu.

Sodišče sicer ni zaobšlo dejstva, tako, kot na prvi obravnavi, da je konoplja pri nas še vedno prepovedana, ampak je sledilo predlogu Jašarjeve obrambe in odločilo, da si oba obtožena oprostilno sodbo zaslužita zato, ker je “podana nesorazmernost med majhnim pomenom kaznivega dejanja ter posledicami, ki bi jih povzročila obsodba”. Če bi sodišče sledilo predlogu višje tožilke Januše Kušar Rotman, bi bila posledica obsodilne sodbe zaporna kazen.

Sanjin Jašar je tožilko skušal celo ustrahovati

Neverjeno pri tem je to, da je Sanjin Jašar celo izvedel poskus ustrahovanja, kaj bo naredil, če se bo tožilka na oprostilno sodbo znova pritožila. Dejal je: “Takrat se bomo igrali na moj način. Povem vam, javno bom izpostavil vaši hčeri,”  razvil je namreč teorijo, da ga tožilka preganja zaradi strahu pred konkurenco, ker sta njeni hčeri zdravnica in farmacevtka. Verjetno je bila tožilka vajena raznoraznih udarcev pod pasom se na obtoženčevo blatanje, ki ga je sodišče posnelo, ni odzvala. Je pa po oprostilni sodbi za medije izjavila, da bo v zakonskem roku napovedala pritožbo.

Razlogi tožilstva za pritožbo:

Gre še zmeraj za kaznivo dejanje. Konoplja še zaenkrat ni legaizirana v Sloveniji, še vedno je v uredbi o prepovedanih drogah uvrščena v drugo skupino, prosti promet z njo ni dovoljen. Obdolžena pa za gojenje konoplje nista imela ustreznih dovoljenj pristojnega ministrstva.” Je tožilka povedala za Večer.

SIFA

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.