Neverjetno! Šarec želi uvesti cenzuro nad mediji?

slika: marketing magazin

Kam nas pelje vlada Marijana Šarca? Odločila se je, da bo stopila na prste vsem tistim medijem, ki bodo po njeno širili sovražni govor. Ta bo namreč v kratkem sprejela dopolnilo Zakona o medijih, ki bo omejevalo “sovražni” govor. Tako bodo po novem predvidene denarne kazni za medije, ki bodo omogočile širjenje “nestrpnosti” tudi v spletnih komentarjih pod članki.

Vendar pa kaj je po Šarčevo sovražni govor? Da neki medij objavi in zapiše resnico, tako, kot jo t.i. režimski mediji enostavno preslišijo, ali nočejo zapisat?

Šarec v preteklosti že pozival proti oglaševanju
Glede na to smo lahko konec lanskega leta videli, kako je Šarec na spletnem naslovu vlade objavil poziv k spremembi oglaševalske politike v delno ali večinsko državnih podjetij v medijih, ki “širijo sovražne vsebine”, je mogoče pričakovati, da bosta na tnalu predvsem medija Nova24tv in Demokracija ter drugi mediji, ki jih ne obvladujejo stranke na oblasti. Ob tem se seveda pojavlja dilema kaj sovražni govor sploh je in kaj je tisto, kar se označuje kot sprejemljivo? Seveda, če o sprejemljivem sodi vladajoča Šarčeva vlada, se poraja tveganje za zlorabo oblasti, piše Nova24TV.

Na poziv Šarca, naj podjetja v državni lasti razmislijo o oglaševanju v medijih, ki širijo sovražni govor, se je vsulo nemalo kritik. Med njimi se je kritično odzvala Slovenska oglaševalska zbornica (SOZ), ki poudarja, da sovražni govor ureja kazenski zakonik, posledično pa “je predmet dela organov pregona in sodišč”, zato o njem ne more presojati predsednik vlade ne kdor koli drug ne more in ne sme o tem samostojno presojati, kaj šele na podlagi presoje, ki ni presoja pristojnih institucij in organov, izvajati javnega ali drugačnega, pravno nesprejemljivega pritiska na podjetja, v katerem mediju lahko oglašujejo in v katerem ne,

Šarčev proti medijski zakon sicer ne bo veljal za Facebook, Twitter in druge globalne igralce, saj da naj ne bi šlo za medije. A do kam sežejo lovke predsednika vlade glede medijev, se lahko le vprašamo. Kje je tu svoboda govora? Ali se pod t.i. Šarčevo diktaturo vračamo v svinčene čase?

Na uredništvu e-Maribor smo zgroženi nad takim delovanjem ustrahovanja in se nikoli ne bomo pustili ukloniti cenzuri. Še vedno bomo pisali resnico, tudi takšno, katere ne bo moč prebrati nikjer drugje, pa čeprav le-ta, kdaj pa kdaj ne bo všeč trenutni oblasti.

uredništvo e-Maribor

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.