igor zorčičA predsednik
slika: regional obala

Nova izredna seja državnega zbora, na kateri naj bi aktualna koalicija še drugič poskušala zamenjati predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, je sklicala za 13. april.

NASLEDNJI POISKUS ZAMENJAVE ZORČIČA 13. APRILA

Takoj po koncu lockdowna, poroča Požareport. Prvi poskus odstavitve prebeglega nekdanjega člana poslanske skupine SMC ni uspel, potem ko je opozicija glasovanje obstruirala, saj so se stranke Koalicije ustavnega loka zbale, da so v njihovih vrstah poslanci, ki bi zamenjavo z Jožefom Horvatom podprle.

Med 47 poslanci, ki so ostali v sejni sobi, na tajnem glasovanju dva nista oddala veljavne glasovnice, od tedaj pa se ugiba, kdo bi to lahko bila. Skoraj zagotovo je eden izmed njih predstavnik italijanske narodne skuponosti Felice Žiža, medtem ko naj bi bil drugi vodja poslanske skupine Franc Jurša, čeprav se je kot možnega kandidata omenjalo tudi poslanca SNS Dušana Šiška.

Obstaja pa še ena možnost, da Igorja Zorčiča preprosto pustijo za predsednika državnega zbora. Kot smo namreč videli prejšnji teden, so šli vsi pomembni zakoni te vlade uspešno skozi parlamentarno proceduro. Bolj koalicijo skrbi dejstvo, da je Zorčič v preteklosti že zavlečeval z uvrstitvijo nekaterih predlogov na razpravo, kot je denimo zgodba okrog združevanja agencij, pa tudi nekatere druge. Zaupanja do Zorčiča namreč ta koalicija po tem prestopu nima več.

PM