Očeta misionarja Pedra Opeke, partizani gnali na morišče. Uspelo mu je pobegniti!

Pedro Opeka, slika Nova24TV

Misionar Pedro Opeka je po dolgem času spet v Sloveniji. Po skoraj desetletju je to prvi obisk priljubljenega misijonarja in večkratnega nominiranca za Nobelovo nagrado za mir. Opeka je nazadnje Slovenijo obiskal leta 2015. Tokratni obisk poteka tudi v znamenju njegove 75-letnice življenja, ki jo je obhajal 29. junija.


“Vsakokrat, ko pridem v Slovenijo, domovino svojih staršev in tudi svojo domovino, je to zame pravo doživetje, polno veselja. Srečam se s sorodniki, sobrati, prijatelji, vsemi Slovenci,” je dejal Opeka, ki se čuti Slovenca, čeprav je bil rojen v Argentini. Slovencem se je zahvalil za vso pomoč pri svojem delu in pri delu ostalih misijonarjev.

A življenje njegovim staršem ni bilo prizanešeno. Oče Lojze Opeka, je bil rojen 13. junija 1913 v župniji Begunje pri Cerknici in je sedem let mlajšo Marijo Marolt spoznal v begunskem taborišču Senigallia. Komunistični režim, ki ni maral cerkve in vernih ljudi je udaril tudi po očetu Lojzetu. Tako našega misijonarja na pokojnega očeta nenehno spominja kapelica Svete Družine v Mestu upanja na Madagaskarju, ki jo je po zaobljubi dal zgraditi tam. Ko so ga partizani junija 1945 gnali s Teharij na morišče pri Hrastniku, je klical na pomoč Sveto Družino, naj mu pomaga, da se reši. Uspelo mu je pobegniti in tedaj se je zaobljubil, da bo – brž ko bo mogoče – v zahvalo postavil na tistem kraju križ. 

 Oče Lojze se je 3. avgusta 1946 poročila z Marijo Marolt v znanem italijanskem božjepotnem svetišču Loreto. Prva hčerka Bernarda se je rodila v taborišču, z drugim otrokom pod srcem pa je prve dni leta 1948 odplula proti Argentini. Tam se je na praznik sv. Petra in Pavla rodil sin Peter, misijonar Pedro Opeka

 

VREME

Maribor
oblačno
68%
0.5km/h
100%
9°C
11°
7°
8°
Thu
2°
Fri
5°
Sat
9°
Sun
10°
Mon

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.