Odhajajoči podžupan Pelko kršil volilni molk?

slika: MOM

Inšpektorat za notranje zadeve je po prvem krogu lokalnih volitev, zoper Saša Pelka, vodjo volilnega štaba Andreja Fištravca, uvedel postopek zaradi suma storitve prekrška po zakonu o volilni in referendumski kampanji. Grozi mu globa od 800 do 3000 evrov, saj volilne kampanje naj ne bi končal pred začetkom volilnega molka.

Prijavo so prejeli zoper zapis na Facebooku. Pelko je tedaj zapisal: “Za vse, ki se prestrašeno bojite volilnega molka. Pred dvema letoma sva z dr. Jurijem Toplakom dokazala, da volilni molk praktično ne obstaja oziroma obstaja v bistveno nižji obliki, kot smo bili prepričani doslej. Vrhovno sodišče ga je redefiniralo. Zato jutri volite 17 – dr. Andrej Fištravec.” tako naj bi kršil zakon o volilni in referendumski kampanji. V času volilnega molka je namreč navedeno vsebino delil kot javno in tako želel vplivati na odločanje volivk in volivcev pri glasovanju na volitva, piše Večer.

Kot organizatorju volilne kampanje mu preti globa od 800 do 3.000 evrov, ker naj ne bi končal volilne kampanje 24 ur pred dnem glasovanja.

Pelko se sklicuje na svobodo izražanja, ki mu daje pravico do izražanja mnenj. “Moje sporočilo na Facebooku ni bila volilna kampanja in ni bila propaganda, ampak polemika o volilnem molku. To razpravo in polemiko lahko izvajam 365 dni letno, tudi na dan volitev. Sporočam tudi, da sem vse, kar sem zapisal, zapisal v krogu prijateljev na omrežju Facebook in objavljeno lahko prebere le oseba, ki si želi brati moje objave in zavestno pride na mojo spletno stran. Imam pravico izražati svoje mnenje in nisem izvajal propagande,“ se zagovarja Pelko, ki se sklicuje tudi na sodbo vrhovnega sodišča iz leta 2016. Spomnimo: Pelko je na svojem profilu na Facebooku v času volilnega molka pred štirimi leti objavil zapis “Odličen intervju! Vabljeni k branju!” in pod njim objavil intervju iz Mladine. Mariborsko okrajno sodišče ga je obsodilo, ker naj bi jasno podprl kandidata za župana Andreja Fištravca, vendar je vrhovno sodišče kasneje sodbo razveljavilo.

Kako se bo tokrat razpletlo, pa bomo seveda spremljali tudi na našem portalu.

vir: spletni Večer

SIFA

 

 

.

VREME

Maribor
oblačno
80%
2.6km/h
100%
8°C
9°
7°
8°
Wed
5°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.