Orkani pustošijo po Karibih

Vir: Pixabay

V Atlantskem oceanu trenutno pustošijo kar trije orkani Irma, Jose in Katia. Najmočnejši je orkan Irma. Ponoči se je orkan Irma ponovno okrepil in spremenil smer ter že začel pustošiti po jugu Floride. Dosegel je otočje Florida Keys. Sicer pa njegovo središče še ni doseglo kopnega.

S hitrostjo 15 km/h se premika proti mestom na zahodni obali Floride, kjer bi lahko nastala ogromna škoda. Grozi celotni zvezni državi, zato so oblasti ukazale evakuacijo več kot šestim milijonom ljudi. To je do sedaj največja evakuacija prebivalstva oziroma skoraj tretjina prebivalstva ameriške zvezne države Florida. Guverner Floride Rick Scott je prebivalce opozoril, da je orkan močan in smrtonosen, ter da lahko domove obnovijo, življenja pa ne.

Meteorologi so še včeraj zvečer napovedovali da bo orkan Irma najbolj močan na vzhodni obali Floride, okrog mesta Miami. Ponoči pa je orkan spremenil smer in zdaj bo najbolj ogrožen zahodni del Floride, prav tam kamor so ljudje bežali iz vzhodnega dela.

Na deset tisoče ljudi je poiskalo zavetišča v zatočiščih. Oblasti pa opozarjajo tiste, ki niso odšli, naj se zaščitijo ali naj poiščejo prostor v zatočiščih. Meteorologi opozarjajo tudi pred velikimi viharnimi valovi, ki bi lahko dosegli do pet metrov in s tem povzročili poplave v nižje ležečih obalnih območjih.

Pred tem je orkan Irma že pustošil po Kubi. Kot orkan pete stopnje jo je zadel pri otočju Camagüey na severovzhodu države. Ogrozil je obalna mesta in vasi. O smrtnih žrtvah ni podatkov. Je pa okoli 50.000 turistov zapustilo Kubo. Izmerjeni sunki vetra so dosegli 257 km/h, ruvali drevesa in odnašali strehe.

Irma je pred tem že opustošila tudi francoske Karibe. Najbolj je opustošila otoka Saint Martin in otok Saint Barts in je na svoji poti preko Karibskega otočja zahteva življenja, po zadnjih podatkih najmanj 25 smrtnih žrtev.

Orkan Katia ob mehiški obali.

Severno od vzhodne obale Mehike se krepi orkan Katia. Središče orkana je trenutno kakih 200 kilometrov od mesta Vera Cruz, vetrovi pa presegajo hitrosti 150 km/h, kar orkan Katia uvršča v drugo stopnjo na Saffir-Simpsonovi lestvici moči orkanov poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po zadnjih podatkih, bi naj zaradi plazu, ki ga je povzročil orkan Katia umrli dve osebi.

Po poti Irme gre še en močan orkan, Jose, ki je trenutno orkan četrte stopnje. Nihče pa ne ve ali se bo okrepil ali ne. Za enkrat je prizanesel francoskim Karibom, ki jih je opustošila Irma. Meteorologi napovedujejo, da se bo Jose obrnil proti severu in ne bo dosegel obale ZDA.

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.