..
Obveščam Vas, da na naši spletni strani potekajo vzdrževalna dela, zato se vam že vnaprej opravičujemo za morebitne nevšečnosti. Hvala za razumevanje.

Papež Benedikt XVI: znani razlogi in nove podrobnosti za njegov odstop

Papež Benedikt XVI
Papež Benedikt XVI. je bil med papeži moderne dobe najbolj »akademski« in poglobljen teolog. (Foto: STA / Hina)
Le nekaj tednov po smrti papeža Benedikta se je razkril razlog za njegovo odstopanje iz pontifikata. V pismu svojemu biografu je Benedikt jasno povedal, da se je njegova odločitev za odstop zgodila po dogodku leta 2012.

Papež Benedikt XVI, ki je preminil na novo leto, je po poročanju medijev med svojim pontifikatom trpel zaradi nespečnosti in moral jemati močna zdravila za spanje.

Dogodek na njegovi apostolski poti leta 2012 v Mehiko in Kubo naj bi dal končni pečat Benediktovemu odstopu leta 2013, poroča revija “Focus”. Revija se sklicuje na pismo, ki ga je Benedikt napisal svojemu biografu Peterju Seewaldu nekaj tednov pred svojo smrtjo 28. oktobra 2022.

Pismo Benedikta: “Glavni razlog za odstop je bila nespečnost”

V pismu je naj bi bilo zapisano, da je “osrednji razlog” za odstop “bila nespečnost, ki ga je spremljala neprekinjeno od svetovnega mladinskega dne v Kolnu (avgust 2005).

“Močna zdravila”, ki jih mu je brez dvoma predpisal njegov takratni zdravnik, so prvotno delovala in zagotavljala njegovo “dostopnost” kot papeža.

Po poročanju medijev je učinek zdravil kmalu “dosegel svoje meje” in “vse manj zagotavljal”, da bi lahko opravljal svoje funkcije.

Papež Benedikt XVI: Dogodek na poti leta 2012 dal končni pečat odstopu

Zgodil resen dogodek med njegovo apostolsko potjo v Mehiko in na Kubo marca 2012. Iz omenjenega pisma naj bi bilo razvidno, da je v kopalnici padel. Sreča je bila na njegovi strani, saj je zdravnik uspel poškodbe “zakrpati” tako, da so ostale neopazne.

Po tem dogodku mu je novi zdravnik predpisal zmanjšanje uporabe zdravil za spanje in zahteval, da Benedikt ne sme javno nastopati v popoldanskih urah na bodočih potovanjih v tujini.

Benedikt je v pismu napisal, da je bilo jasno, da bo ta medicinsko utemeljena omejitev veljala “samo za kratek čas”. Ker je naslednje veliko potovanje, Svetovno srečanje mladih v Rio de Janeiru (julij 2013), in je Benedikt vedel, da tega termina “ne bo več zmogel,” je planiral svoj odstop tako zgodaj, da bo ta dogodek obiskal že novoizvoljeni papež.

Papež Benedikt XVI ni obžaloval svojega odstopa

Benedikt je v pismu zatrdil, da bi po “treznem in premišljivem razmisleku” (oktobra 2022, ko je Benedikt napisal pismo) spet prišel do istega sklepa. Tisti čas ni bil več sposoben izpolnjevati uradne funkcije namestnika Jezusa Kristusa.

Zaznano je bilo, da je Benedikt svoj zgodovinski korak odstopa utemeljil s zdravstvenimi razlogi in da je časovno utemeljil s prihajajočim Svetovnim srečanjem mladih. Do sedaj še ni bilo znano, da je nemški papež v času svojega pontifikata trpel zaradi hudih težav z spanjem.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
65%
1km/h
0%
11°C
14°
9°
11°
Fri
11°
Sat
7°
Sun
3°
Mon
1°
Tue

TWEET DNEVA

 

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.