zasedanje Generalne skupščine OZN

Vir: Wikipedia

Vlada Republike Slovenije sporoča, da je predsednik vlade dr. Miro Cerar na obisku v Združenih državah Amerike, v okviru katerega se bo udeležil splošne razprave 72. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov ter spremljajočih srečanj. Obiskal bo Cleveland, kjer bo odprl nove prostore generalnega konzulata, se srečal s slovensko skupnostjo in županom.

Splošna razprava OZN, ki letos poteka od 19. do 25. septembra, nosi naslov “Osredotočanje na ljudi: prizadevati si za mir in dostojno življenje za vse na trajnostnem planetu” (“Focusing on people: striving for peace and a decent life for all on a sustainable planet”), udeležujejo pa se je 104 predsedniki držav, 2 podpredsednika držav, 41 predsednikov in 4 podpredsedniki vlad, 41 ministrov in 2 veleposlanika. V ospredju razprav bodo predvsem razvojna in podnebna vprašanja, aktualna varnostno-politična vprašanja, boj proti terorizmu in ekstremizmu ter migracije.

Danes, v torek, se bo predsednik vlade na sedežu OZN v New Yorku udeležil pozdravnega sprejema generalnega sekretarja OZN za vodje delegacij, otvoritve splošne razprave 72. zasedanja Generalne skupščine OZN, dogodkov »Leaders Roundtable in context of Climate Week« in »High-Level Environment Event with President Macron«, Evropske unije, ki ju za vodje delegacij zasedanja Generalne skupščine OZN priredijo predsednik Evropskega sveta, podpredsednik Evropske komisije in visoka predstavnica Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko.

V sredo, 20. septembra 2017 se bo udeležil dogodka »Security Council Open Debate on Peacekeeping«, se srečal s predsednikom Generalne skupščine OZN Miroslavom Lajčákom, s predsednikom Republike Kosovo Hashimom Thacijem in z generalnim sekretarjem OZN Antóniem Guterresom ter se udeležil sprejema »Launch of EU-UN Gender Initiative to eliminate all forms of violence against women and girls/gender-based violence«.

V petek dopoldne bo imel predsednik vlade Miro Cerar govor na splošni razpravi 72. zasedanja Generalne skupščine OZN. Popoldne se bo udeležil slovesnega odprtja novih prostorov Generalnega konzulata Republike Slovenije v Clevelandu, obiskal Slovenski narodni dom, ogledal slovensko umetnostno-arhivsko razstavo in udeležil sprejema za slovensko skupnost v Clevelandu. V soboto se bo srečal še z županom Clevelanda Frankom G. Jacksonom in mestnim svetnikom slovenskega rodu Michaelom Polenskom.

M. T.

.

VREME

Maribor
oblačno
77%
3.6km/h
100%
9°C
10°
8°
7°
Wed
4°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.