Po novem letu trgovine odprte le dve nedelji v mesecu

Vir: Pixabay

Letošnjo jesen je nepovezan poslanec Andrej Čuš znova izpostavil problem dela trgovk ob nedeljah in vložil novelo Zakona o trgovini, s katero je predlagal uresničitev referendumske volje ljudstva in zaprtje trgovin ob nedeljah. Izpostavil je, da je čas, da slovenski parlament po 14 letih preneha z zlorabo volje volivcev, in uveljavi voljo ljudstva. Meni, da so nedelje namenjene prostemu času, družini in prijateljem.

Za skupno mizo so znova sedli delodajalci in Sindikat delavcev trgovine Slovenije in dosegli dogovor o delovnem času ob nedeljah in praznikih. Po 1. januarju 2018 bodo zaposleni v trgovini lahko delali največ dve nedelji v mesecu in ne več kot 15 nedelj na leto. Dogovorili so se tudi o plačilu dela ob nedeljah in praznikih. Ura dela v nedeljo bo vredna dvakratnik tedenske, a ne manj kot 5,40 evrov bruto, na državni praznik pa bodo delavci dobili 2,5 kratnik vrednosti urne postavke.

Po novem letu bodo trgovine zaprte na naslednje državne praznike: 1. januarja, 8. februarja, na velikonočno nedeljo in ponedeljek, za 1. maj, na binkoštno nedeljo, 25. junija, 15. avgusta, 1. novembra in 25. decembra, odprte pa bodo  2. januarja, 27. aprila, 2. maja, 31. oktobra in 26. decembra.

Dogovorili so se tudi o izjemah, za družinska podjetja, za bencinske servise in podobne dejavnosti v lasti javnega interesa in delavce, ki delajo v okviru zaključenega proizvodnega procesa povezanega s trgovinsko dejavnostjo, omejitve dela v nedeljo in na praznik ne bodo veljale. Delodajalci pa ob nedeljah ne bodo smeli razporejati delavcev z majhnimi otroci, mlajšimi od treh let, nosečnic in doječih mater, enega od staršev hudo bolnega otroka ali otroka s telesno ali duševno prizadetostjo in tistih, ki živijo sami z otrokom.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
65%
1km/h
0%
22°C
24°
20°
22°
Tue
20°
Wed
20°
Thu
21°
Fri
17°
Sat

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA