Po preštetih 99,98 odstotkih glasov na čelu Slovenije ostaja status quo

Včeraj smo v Sloveniji v drugem krogu volili in izvolili novega predsednika republike. Novi, stari predsednik Borut Pahor, bo svoj drugi mandat nastopil v soboto 23. decembra 2017. Pred tem bo moral priseči v Državnem zboru.

Nekaj več kot milijon in 700 tisoč volilnih upravičencev je svoj glas lahko oddalo na več kot 3000 voliščih. Izbirali so lahko med kandidatoma, ki sta v prvem krogu, 22. oktobra, dobila največ glasov in sicer med zdajšnjim predsednikom Borutom Pahorjem, za katerega je glasovalo 47,21 odstotkov volilnih upravičencev in kamniškim županom Marjanom Šarcem, ki je dobil 24,76 odstotkov glasov.

Po 99,98 odstotkih preštetih glasov in pri 41,714 % udeležbi volivcev, je dobil več glasov Borut PahorPrejel jih je 373.877 oziroma 52,94 odstotkov, njegov protikandidat Marjan Šarec pa je prejel 332.366 glasov oziroma 47,06 odstotkov.

Borut Pahor se je po razglasitvi izida v svojem nagovoru  zahvalil volivkam in volivcem, ki so glasovali zanj, napovedal, da bo predsednik vseh, kakor je tudi zatrjeval v predsedniški kampanji tudi tistih, ki so mu nasprotovali in da se bo po kritikah v kampanji, trudil, da bo njegov glas slišan, ker je razumel, da ljudje to od predsednika pričakujejo in da je najpomembnejše sporočilo volitev, da so zmagale sile, ki povezujejo, ki gradijo politično enotnost.

Po vnovični izvolitvi bo Borut Pahor funkcijo predsednika opravljal kot četrti predsednik v samostojni Sloveniji po Milanu Kučanu, Janezu Drnovšku in Danilu Türku.

J. L.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.