Pobuda župana za ukinitev vinjete na delu hitre ceste skozi Maribor

Ministrstvo za infrastrukturo je sprejelo novelo Uredbe o cestninskih cestah in cestnini, s katero so v primeru obvoza razširili možnost preusmeritve prometa z necestninske na cestninsko cesto. Čeprav je novela splošna, predstavlja predvsem pravno podlago za preusmeritev prometa zaradi obvoza skozi predor Markovec v Kopru. S tem je soglašal tudi DARS in od 20. 3. 2017 za vožnjo skozi predor Markovec pri Kopru ni več potrebna vinjeta, ker so staro  cesto, ki je vodila ob obali zaprli za promet.

Župan mesta Maribora, dr. Andrej Fištravec,  je zato pisal ministru za infrastrukturo, dr. Petru Gašperšiču, da se enaka odločitev sprejme tudi za ukinitev vinjet na delu hitre ceste skozi Maribor H2.

Pobuda za ukinitev vinjet na hitri cesti skozi Maribor je bila prvič podana že leta 2012, ko je bil na seji mestnega sveta sprejet sklep za pobudo o ukinitvi vinjet. Mestna občina Maribor je od takrat že večkrat prejela negativen odgovor glede možnosti ukinitve vinjet. Tokrat je župan je v svojem pismu izpostavil argumente za ukinitev vinjet, ki so sledenje smernicam in argumentom Evropske unije, trajnostna mobilnost, ki ob zmanjšanju prometa skozi strnjeno naselje prinese veliko pozitivnih učinkov, kot je zmanjšanje hrupa in onesnaževanja in anomalijo, da po trenutno veljavnem sistemu tovorna vozila ne plačujejo cestnine za uporabo hitre ceste skozi Maribor, osebna vozila pa morajo imeti vinjeto.

Glede na novo pravno podlago župan ministru  predlaga, da  ponovno  preučijo možnost ukinitve obvezne uporabe vinjete na delu hitre ceste skozi Maribor in seveda sprejmejo sklep, da se obvezna uporaba vinjete na cesti H2 skozi Maribor, ukine.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.